Najnovije

"Frojdova ljubavnica", roman koji otkriva tajne nesvakidašnjeg ljubavnog trougla

U burnom i živopisnom Beču s kraja devetnaestog veka, Mina Bernajs je žena oštrog i britkog duha, obrazovana družbenica otmenih dama. Ne želeći da se uda i osnuje sopstveni dom, provodi godine radeći za površne i teške žene, zarobljena u društvenom vakuumu, ni služavka, ni gospodarica. Pošto iznenada dobije otkaz, zatiče se na ulici i ne ostaje joj mnogo mogućnosti. Godine 1895. grad je pun avangardnih umetnika, pisaca i revolucionarnih ideja, ali za ženu brak i dalje predstavlja jedinu mogućnost da se obezbedi. U očajanju Mina traži pomoć svoje sestre Marte. 
Foto-Laguna,korica

Foto-Laguna,korica

Međutim, Marta ima sopstvene probleme – šestoro male dece i nezainteresovanog muža posvećenog poslu koji je, igrom slučaja, blistavi ali nadmeni Sigmund Frojd. U to vreme Frojd je samo profesor koji pokušava da napreduje uprkos otporu kolega i njihovim napadima na njegove teorije, koje se uglavnom vrte oko seksualnog nagona. Ali dok je Marta zgrožena i zgađena „pornografskim“ teorijama svog muža, njena sestra je zadivljena njegovim zapanjujućim otkrićima. Mina je sve ono što Marta nije – intelektualno radoznala, privlačna i strastvena. Između Mine i Frojda razvija se nešto što u početku liči samo na duhovnu bliskost, međutim, ispod površine krije se nešto daleko burnije – neizbežna katastrofa od koje Mina neće moći da pobegne. U ovoj zanosnoj priči o ljubavi, odanosti i izdaji, mašta i stvarnost se neosetno prepliću. Posle mnogo godina istraživanja, Karen Mak i DŽenifer Kaufman stvorile su neodoljiv portret nezaboravne žene i prikazale njenu borbu da ljubav prema svojoj sestri pomiri sa opsesivnom žudnjom prema njenom mužu, mitskom ocu psihoanalize. Trougao koji su sačinjavali Frojd, njegova žena Marta i njena sestra, bio je po mnogo čemu provokativan. Kako je to skandalozno ponašanje započelo i kada se završilo? Koliko je moglo uticati na Frojdove teorije u vezi sa ženama, njihovim željama, frustracijama i potisnutim mislima? I napokon, kako je jedna sestra mogla da uzurpira život i ljubav druge, dok su svi zajedno živeli pod istim krovom?Ova priča je napisana sa stanovišta Mine, nezavisne i neudate žene visokog intelekta koju je ovaj zavodljivi, narcisoidni genije privlačio od prvog trenutka kada se 1895. preselila u njihov dom i koja je, prema Frojdovim sopstvenim rečima, postala njegova „muza i najbliskija prijateljica“. Karen Mak je bivši advokat, sada filmski i televizijski producent i dobitnica nagrade Zlatni globus. DŽenifer Kaufman je nekadašnji član redakcije Los Anđeles tajmsa i dvostruka dobitnica nacionalne Peni-Misuri nagrade za novinarstvo. Obe žive u Los Anđelesu.
Pročitajte još:Lagunin književni klub predstavlja britanskog pisca Edvarda RaderfurdaISKORENITI PRAVOSLAVLJE: Srbija u čeljustima britanske Imperije
Izvor:Pravda/Marija Gojković

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA