Najnovije

Nova ucena: Zdravstvene ustanove iz sistema Srbije ne mogu da se snabdevaju lekovima na Kosovu i Metohiji

KOSOVSKA  MITROVICA - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović optužio je danas prištinske institucije da preko odluke o nabavci lekova ucenjuju zdravstvene ustanove koje su u sistemu Srbije kako bi ih primorale da se integrišu u kosovski sistem.
Milan Ivanović (Foto: MC)

Milan Ivanović (Foto: MC)

On je odluku kosovskih institucija da od 1. juna bez licenciranja u kosovski sistem zdravstvene ustanove iz sistema Srbije ne mogu da se snabdevaju lekovima ocenio kao ultimatum odbacivši pri tome svaku mogućnost integracije u kosovski zdravstveni sistem. Ivanović je na konferenciji za novinare istakao i da se time onemogućava snabdevanje te bolnice lekovima i sanitetskim materijalom a najavio je i da će se zbog toga žaliti međunarodnim institucijama. On je podsetio da je do 31.maja postojala mogućnost da se na osnovu privremenih  dozvola  dobiju  lekovi i sanitetski materija i da je od 1.juna  od strane kosovskih institucija "zavedena praktično potpuna blokada" “Mi smo ustanova u okviru zdravstvenog sistema države Srbije i integracija u njihov sistem, odnosno ustavno pravni poredak bi znčila  priznanje nezavisnog Kosova što je za nas apsolutno neprihvatljivo i što mi po bilo koju cenu ne možemo da prihvatimo", rekao je on. Ivanović je naveo i da su oni "ovom ucenom, ovim ultimatumom od 1. juna da moramo biti licencirani, onemogućili snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom i potrebnim reagensima". Prema njegovim rečima, sada je jedina mogućnost  za snabdevanje lekovima humanitarna isporuka preko jedine licencirane  firme na prostoru KiM - "Farmalodžist konekt". Ivanović je rekao i da je, i u tom slučaju potrebno da se ta licencirana organizacija obrati Prištini i dobije potrebnu dozvolu. On je naveo i da se ne dozvoljava ni registracija firmama koje imaju iskustvo i stručnost za taj posao, "već se traži isključivo formiranje novih firmi i injihova integracija, odnosno licenciranje, u kosovski  sistem". Ivanović je rekao i da ne zna zašto međunarodna zajednica nije reagovala a najavio je i da će "povodom  situacije koja preti da preraste u humanitarnu krizu" uputiti  pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i polumeseca, Lekarima bez granica.." On je istakao da ako se ne sačuva pravo  na lečenje i ostali resursi, ne može se opstati, a uveren je da će se u tom pravcu boriti naši pregovarači u Briselu. Ivanović je istakao i da uprkos teškoćama bolnica uspeva da funkcioniše i da je "snabdevenost lekovima u ovim uslovima i sa ovim problemima relativno zadovoljavajuća".
Pročitajte još:Ramuš Haradinaj uhapšen u Sloveniji po srpskoj poternici, pa odmah pušten!Mađarska nas ograđuje, bukvalno!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA