Najnovije

Dodik: Referendum kao brana "Dejtona"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je Narodnoj skupštini uputio inicijativu za sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.
Dodik (Foto: RTRS)

Dodik (Foto: RTRS)

Dodik je ponovio je da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani Srpske na referendumu biti "Da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i da li prihvataju da se u Srpskoj primenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija". Istakao je da ovaj put neće odustati od referenduma. - Ovo je odbrana "Dejtona" i sve što radimo je u skladu sa Ustavom - istakao je Dodik i dodao da se jedino može odustati od referenduma, ako se u međuvremenu ukine Sud i Tužilaštvo BiH i formira neki novi model koji bi bio jednak za sve. Referendum u Srpskoj trebalo bi da bude održan u septembru, a stav predsednika RS je da Sud i Tužilaštvo BiH rade protiv srpskih interesa i da su formirani nametnutim odlukama visokih predstavnika, zbog čega su to "neustavne institucije". Govoreći o britanskoj Rezoluciji o Srebrenici, Dodik je naglasio da Srpska zadržava stav o tim rezolucijama - ni nova rezolucija Velike Britanije nije dobronamerna. - To je udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, usmeren na destabilizaciju - istakao je Dodik. On je rekao da je Srpska uputila pismo Savetu bezbednosti UN i da ostaje pri tome da nikakve izmene britanske rezolucije neće promeniti stav Srpske. - Za nas je prihvatljiva jedino ruska rezolucija - kazao je Dodik. Opozicija u Srpskoj, predvođena SDS i PDP, tvrdi da najavom o referendumu Dodik vodi "avanturističku politiku" i da nije jasno šta će Dodik preduzeti nakon eventualnog referenduma. Tvrde da je nemoguće obezbediti većinu u parlamentu BiH za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, zbog čega bi rezultati referenduma ostali mrtvo slovo na papiru.

Dogovor o saradnji

Predsednik Srpske Milorad Dodik i kopredsedavajući Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Rusije i BiH Aleksej Avramov juče su se u Banjaluci dogovorili da se preciziraju potrebe ruskog tržišta i proizvodni potencijali u Srpskoj. - Dosadašnje poslovanje ruskih kompanija u Srpskoj ocenjeno je uspešnim, uz konstataciju da postoji dovoljno prostora da se to poslovanje dodatno unapređuje - saopšteno je iz kabineta predsednika RS. Osnovna tema sastanka bilo je unapređenje privredne saradnje Srpske i Ruske Federacije s akcentom na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srpske u Rusiju.
Pročitajte još:SRBIJA NA METI ISLAMSKIH TERORISTA: Spremaju se stravični napadi na našu zemlju dok traje ramazan!OČI U OČI SA UBICOM IZ VRBASA: „Držao me je za vrat i ubadao me šrafcigerom u glavu“
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA