Najnovije

Prozapadni grčki arhiepiskop pozvao da se glasa „za jedinstvo i za Evropu“

Arhiepiskop Atinski i cele Grčke – Jeronim – pozvao je sunarodnike da 5. jula na referendumu glasaju „za jedinstvo i za Evropu“.
Arhiepiskop Atinski i cele Grčke – Jeronim (Foto: RIA Novosti)

Arhiepiskop Atinski i cele Grčke – Jeronim (Foto: RIA Novosti)

Vlada Aleksisa Ciprasa iznosi na referendum pitanje – pristati na zahteve poverilaca ili ne pristati. Grčka opozicija tvrdi da će se 5. jula glasati: evro ili povratak drahmi. U izjavi pravoslavnog poglavara Grčke se naglašava: „Sadašnje vreme je možda najteže za grčki narod posle Drugog svetskog rata. Za svaku instituciju u našoj zemlji, za sve partij, za Crkvu i za svakog Grka i Grkinju. Ali, Otadžbina je za iznad svih i svega. LJubav prema Rodnoj zemlji nas sve objedinjuje. Zato ne smemo dozvoliti otrovu podela da uđe u naše duše. To bi bio naš zločin protiv budućih generacija. Obavezni smo da svojoj deci garantujemo progresivnu Grčku koja se razvija“. Jeronim je poznat po svojoj prozapadnoj poziciji, pa ne iznenađuje što je u nastavku rekao: „Moramo potomcima ostaviti Grčku koja se sigurno kreće napred. Naša zemlja je „krv i plot“ zajedničke evropske porosice. Zato ne dovodimo u opasnost tekovine koje su sa velikom mukom ostvarene“. Deo grčkog sveštenstva sumnjiči svog arhiepiskopa za ekumenizam. Bilo je došlo i do skupljanja potpisa protiv njega. Arhiepiskopov poziv je, inače, naišao na kritiku čak i nekih grčkih medija koji otvoreno agituju da se 5 jula glasa „za“. Primera radi, list „Katimerini“ je ocenio da je Jeronim istupio „za jedinstvo i evro“. NJegovo obraćanje emitovala je crkvena agencija Romfea. I, indikativno je da su se na njenom sajtu pojavili i ovakvi čitalački komentari: „Ostavite deci da sama određuju svoju budućnost. Doći će Samaras i potpisati sa poveriocima novi memorandum sa kojim će Grčka ostati u ropstvu još 500 godina“. „Samaras je pre dve godine- navodno radi „spasavanja Grčke“ – ostavio bez penzija 31.000 pontskih Grka. Zato vreme su poslanici primali po 6.000 evra. Meni takva Evropa nije potrebna. Glasajmo protiv!“ „Treba da glasamo protiv. Arhiepiskop greši. Grčkoj nije mesto u savezu sa katolicima i protestantima. Treba istupiti iz Evropske unije. Treba nam strateški savez sa Rusijom i Srbijom“. Inače, Cipras je grčkoj televiziji Antena rekao da će sa poveriocima zaključiti sporazum – 48 sati posle referenduma. Pri tom je podvukao: „Banke će se brzo otvoriti. Ako većina glasa protiv uslova koje nameću poverioci – ja ću već sledećeg dana biti u Briselu i zaključiću povoljniji sporazum od ovoga što nam nameću. Referendum na koji ćemo izaći u nedelju, trebalo je da održimo još pre nekoliko godina. Referendum ne vodi raskidu sa EU već je u funkciji pritiska da dođemo do povoljnijeg rešenja“.
Pročitajte još:ŽIRINOVSKI NAPRAVIO HAOS NA PIJACI: Vikao na saradnike i pretio prodavcima (VIDEO)„Rusija nije Ukrajina pa da moli Zapad“
Izvor:fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA