Najnovije

KRVAVI ILOVAJSK: Ukrajinci otkrili istinu o svom najvećem debaklu

KIJEV - Za poraz ukrajinske vojske u avgustu i septembru 2014. godine i formiranje Ilovajskog kotla krivi su komandanti i vojnici dobrovoljačkog bataljona. Ovaj zaključak napravljen je od strane Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, posle analiziranja razloga za neuspeh, stoji u tekstu ukrajinskih medija.
Narodna vojska Donjecke narodne republike (DNR) u Ilovajsku, Donjecka oblast (foto: RIA)

Narodna vojska Donjecke narodne republike (DNR) u Ilovajsku, Donjecka oblast (foto: RIA)

Prema analizi dokumenta, koju je sproveo Generalštab ukrajinske vojske, razlozi za poraz u Ilovajsku su dezerterstvo i propusti boraca. U izveštaju takođe stoje i tačke o granatiranjima, koje su umanjile moral ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika. Takođe su saopštili, da je tokom borbe za Ilovajsk dobrovoljački bataljon pokazao nizak nivo obuke i organizacije, što nikako ne doprinosi osobađanju mesta. - Bez obzira na veliku motivisanost boraca, njihov nivo obučenosti, kako opšte, tako i obučenosti za upravljanje jedinicama za podršku, bio je nizak. Nivo njihove organizacije takođe ne doprinosi efikasnom sprovođenju zadatka. Dobrovoljače jedinice su dolazile i odlazile sa ratišta krijući to od svojih komandanata. Oni su obično odlazili do naseljenih mesta i kada bi tu naišli na otpor, vraćali bi se. To se nekoliko puta ponovilo. Razlog za to je nizak nivo taktične obuke i nedostatak fleksibilnosti. U takvim okolnostima nisu ni mogli da preuzmu kontrolu nad Ilovajskom -  piše u dokumentu. U operaciji pod Ilovajskom prisustvovao je veliki broj dobrovoljačkih bataljona među kojima„Donbas“, "Dnjepar" i „Azov“. Podsećamo, operacija širokih razmera pod Ilovajskom je obavljena krajem avgusta prošle godine. Tada su ukrajinske snage i Nacionalna garda faktički bile opkoljene od strane oružane vojske DNR i LNR. Značajan deo jedinica je uništen tokom borbe, jedan broj bezbednosnih zvaničnika je uspeo da napusti kotao, drugi su bili zarobljeni od strane dobrovoljaca. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine je odmah nakon Ilovajskog debakla smenjen sa mesta upravnika vojnih operacija na jugoistoku. Ilovajsk je od strane Ukrajinaca nazvan "Krvavi Ilovajsk" zbog teških gubitaka koje su pretrpeli. Prema Ukrajinskim izvorima u borbama za Ilovajsku poginulo je 366 boraca, ranjeno 429, zarobljeno 128 i nestalo 158 vojnika. Po tvrdnjama snaga Novorusije, Ukrajinci su u Ilovajsku imali 459 mrtvih. Šteta u vojnoj opremi izgubljenoj u Ilovajsku je procenjena na 14 miliona dolara.
Pročitajte još:SILNA PODRŠKA ZAPADA: Bataljon „Azov“ pravi sopstvena oklopna vozila! (VIDEO)OLEG CAREV: Priznanje DNR i LNR od strane Rusije može da zaustavi rat
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA