Najnovije

Sve stranke za izbore u jednom danu

Uz objašenje da je krajnje vreme se prekine sa praksom gotovo neprekidnih političkih kampanja, građani Srbije bi od sledećeg izbornog ciklusa na glasanje za lokal, pokrajinu i republički parlament mogli da idu u istom danu.
Glasanje u jednom danu? (Foto: RTS printskrin)

Glasanje u jednom danu? (Foto: RTS printskrin)

Takvu ideju lansirali su naprednjaci, a najveće stranke vlasti, ali i opozicije načelno nemaju ništa protiv nje. A da bi se ustanovila ovakva izborna dinamika nisu potrebne radikalne promene zakonodavstva, već praktično samo dogovor među ključnim igračima u političkoj areni. Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže za "Novosti" da je Srbija predugo u "fazi neprekidnih izbora", jer se gotovo svakog meseca održava glasanje u nekoj od opština: - Naprednjaci će na prvom jesenjem zasedanju Skupštine Srbije, u oktobru, izaći sa svojim predlozima reforme političkog sistema. Založićemo se da se izbori na svim nivoima održavaju istovremeno, a najverovatnije i da se broj narodnih poslanika "zakuca" na 150. I lider socijalista Ivica Dačić poručuje da se ova stranka oduvek zalagala da treba uspostaviti ciklus redovnih izbora. Ovakav stav, tvrdi Dačić, nije posledica bilo kakvog straha od izlaska na birališta, niti je povezan s lošim prognozama izbornih rezultata. I vodeća stranka opozicije, DS, nema ništa protiv istovremenog glasanja za sve nivoe, jer je, kako poručuju, u demokratskoj državi svejedno da li su izbori za lokal ili republiku posebno ili odvojeno: - Borićemo se za takvu državu, koliko god prljavih kampanja, pritisaka i nasilja protiv nas bude bilo. A objedinjeni izbori, osim predsedničkih, jer mandat šefa države traje pet godina, pravno su mogući od sledećeg aprila. Tada padaju redovni lokalni i pokrajinski izbori, a njima se mogu pridružiti i vanredni parlamentarni, naravno, ukoliko Vlada Srbije podnese ostavku - kaže nam Bojan Pajtić, predsednik demokrata. Smanjuju se i troškovi Za političkog analitičara Zorana Stojiljkovića objedinjeni izbori su dobro rešenje, jer, pre svega, smanjuju troškove za kampanju i organizaciju glasanja. On kaže da ovo izborno pravilo nije stvar koja bi se mogla obezbediti zakonom, već više pitanje političkog bontona i odgovornosti najvećih stranaka koje bi o tome postigle dogovor.
Pročitajte još:Šešelj: Idemo na DNK, stojim iza svega što sam rekao!Vučić: Otvaranje prelaza Batrovci ili kontramere: Sutra hitna sednica Vlade Srbije
Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA