Najnovije

POGLAVLJA ILI PRIZNAVANJE KOSOVA: Do kraja godine otvaramo poglavlja - potvrdio Dačić

BEOGRAD – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da su u opticaju dva termina za održavanje druge međuvladine konferencije, kada bi trebalo da budu otvorena prva poglavlja i to najverovatnije poglavlja 32 i 35, prenela je agencija Tanjug.
Evropski parlament u Strazburu (Foto: Pixabay)

Evropski parlament u Strazburu (Foto: Pixabay)

„Razgovara se o dva termina za održavanje druge međuvladine konferencije - jedan je novembar, a najkasnije 15. ili 16. decembra, na kojoj će biti doneta odluka o otvaranju poglavlja”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa šefom diplomatije Luksemburga Žanom Aselbornom, piše Tanjug. On je dodao da će to najverovatnije biti poglavlje 32 (o finansijoj kontroli) i 35 (o Kosovu), za koja je Srbija spremna. Aselborn je rekao da je njegova zemlja, koja do kraja godine predsedava EU, uvek podržavala prijem Srbije u EU. „Učinićemo sve što je u našoj moći da otvorimo prvo poglavlje ove godine”, rekao je Aselborn, navodi Tanjug. Podsećamo, prištinski list „Gazeta Ekspres“ je objavio tekst u kojem ističe da će proces priznavanja Kosova od strane srpskih vlasti otpočeti 18. decembra. Srpski mediji su objavili da će EU otvoriti pregovaračka poglavlja sa Srbijom 18. decembra, a prvo poglavlje se tiče statusa Kosova, nedavno je u svom tekstu objavio list "Gazeta Ekspres". List analizira postojeću poziciju Srbije u procesu evropskih integracija, te ističe da će otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU biti i početak procesa priznavanja Kosova. „Gazeta Ekspres“ ističe da činjenica da je poglavlje 35. koje se bavi statusom Kosova prvo na listi poglavlja koja će se otvoriti jasan pokazatelj da je Srbija rešila da reši najvažnije pitanje, a to je da priznavanje Kosova. List navodi da je čak i prema mišljenju velikog broja srpskih političkih analitičara, poglavlje 35 zapravo proces priznavanja Kosova od strane vlasti Srbije. U tekstu prištinskog lista stoji da su lideri EU javno saopštili i potvrdili da će „prvo biti otvoreno poglavlje 35 koje je i najteže za državu Srbiju“.
Pročitajte još:Haradinaj najavljuje protesteVARUFAKIS ULAZI U SRPSKU POLITIKU: Bivši ministar finansija Grčke najavljuje saradnju sa jednom strankom u SrbijiPAKLENI PLAN: U subotu počinje otimanje juga Srbije
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA