Најновије

ПОГЛАВЉА ИЛИ ПРИЗНАВАЊЕ КОСОВА: До краја године отварамо поглавља - потврдио Дачић

БЕОГРАД – Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је данас да су у оптицају два термина за одржавање друге међувладине конференције, када би требало да буду отворена прва поглавља и то највероватније поглавља 32 и 35, пренела је агенција Танјуг.
Европски парламент у Стразбуру (Фото: Pixabay)

Европски парламент у Стразбуру (Фото: Pixabay)

„Разговара се о два термина за одржавање друге међувладине конференције - један је новембар, а најкасније 15. или 16. децембра, на којој ће бити донета одлука о отварању поглавља”, рекао је Дачић на заједничкој конференцији са шефом дипломатије Луксембурга Жаном Аселборном, пише Танјуг. Он је додао да ће то највероватније бити поглавље 32 (о финансијој контроли) и 35 (о Косову), за која је Србија спремна. Аселборн је рекао да је његова земља, која до краја године председава ЕУ, увек подржавала пријем Србије у ЕУ. „Учинићемо све што је у нашој моћи да отворимо прво поглавље ове године”, рекао је Аселборн, наводи Танјуг. Подсећамо, приштински лист „Газета Експрес“ је објавиo текст у којем истиче да ће процес признавања Косова од стране српских власти отпочети 18. децембра. Српски медији су објавили да ће ЕУ отворити преговарачка поглавља са Србијом 18. децембра, а прво поглавље се тиче статуса Косова, недавно је у свом тексту објавио лист "Газета Експрес". Лист анализира постојећу позицију Србије у процесу европских интеграција, те истиче да ће отварање преговарачких поглавља са ЕУ бити и почетак процеса признавања Косова. „Газета Експрес“ истиче да чињеница да је поглавље 35. које се бави статусом Косова прво на листи поглавља која ће се отворити јасан показатељ да је Србија решила да реши најважније питање, а то је да признавање Косова. Лист наводи да је чак и према мишљењу великог броја српских политичких аналитичара, поглавље 35 заправо процес признавања Косова од стране власти Србије. У тексту приштинског листа стоји да су лидери ЕУ јавно саопштили и потврдили да ће „прво бити отворено поглавље 35 које је и најтеже за државу Србију“.
Прочитајте још:Харадинај најављује протестеВАРУФАКИС УЛАЗИ У СРПСКУ ПОЛИТИКУ: Бивши министар финансија Грчке најављује сарадњу са једном странком у СрбијиПАКЛЕНИ ПЛАН: У суботу почиње отимање југа Србије
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА