Najnovije

Izbori i u Srpskoj?

U danima kada je postalo jasno da će Srbija ponovo na izbore, ista priča, doduše pomalo stidljivo, otvara se i u Srpskoj. Razlika u izbornom zakonodavstvu, u odnosu na Srbiju, jeste ta da u Srpskoj ne mogu biti raspisani vanredni, već samo prevremeni izbori.
Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

To znači da bi, ako se oni održe ove godine, nova vlast imala mandat samo do 2018. godine i redovnih opštih izbora. Sve zavisi od Milorada Dodika koji, kao predsednik Srpske, ima ustavno ovlašćenje da raspusti Narodnu skupštinu, zbog čega bi Centralna izborna komisija BiH morala da raspiše izbore za taj nivo vlasti. Neki, međutim, i ovde Dodiku postavljaju isto pitanje koje se postavlja i Vučiću u Srbiji - šta će ti izbori kad imaš stabilnu većinu? Istina, SNSD sa partnerima sada ima sasvim dovoljno ruku u parlamentu Srpske, ali priča o izborima ipak je otvorena. - Nekoliko je razloga zbog kojih bi Dodik mogao da se odluči na izbore. Jedan se tiče famozne priče o "dva papka", odnosno afere sa kupovinom poslanika. Opozicija ga optužuje da ova Vlada RS nema legitimitet jer je formirana političkom korupcijom. Novim izborima Dodik bi mogao da dobije šansu da opoziciji izbije taj argument. Drugi razlog su, pak, stalne optužbe za kriminal koje se plasiraju u javnost, čime je Dodik stavljen pod veliki pritisak. Eventualnom pobedom na prevremenim izborima, Dodik bi pokazao da i dalje uživa veliku podršku naroda i tako najlakše zapušio usta svima koji ga napadaju - kaže sagovornik  dobro upućen u kretanja na političkoj sceni Srpske. Opozicija je očigledno osetila raspoloženje u vladajućim krugovima, pa je NDP Dragana Čavića pozvao Dodika da što pre raspiše izbore, ali i predsedničke i parlamentarne. Opozicija poziva Dodika da podnese ostavku, ali šanse da se to dogodi ne postoje. Dodik, prema rečima našeg sagovornika, nema nameru da skraćuje i svoj mandat. - Interesantno je da su gotovo sve partije poručile da su spremne za izbore, a istovremeno nijedna od njih nema relevantno istraživanje javnog mnjenja koje govori o raspoloženju birača. S obzirom na to da će se, ako izbora uopšte bude, oni sigurno dogoditi pre leta, za neko ozbiljnije istraživanje više nema vremena. Otuda je poprilično nejasan optimizam i jednog i drugog bloka, jer i vlast i opozicija tvrde da bi sigurno pobedili na tim izborima - zaključuje sagovornik.

Nagađanja o datumu

U političkim kuloarima pominje se mogućnost da izbori u Srpskoj budu održani u aprilu, i to istog dana kada i referendum o radu pravosudnih organa u BiH. Takav scenario ne podržava opozicija, koja čak predlaže da se prevremeni izbori održe zajedno sa lokalnim u oktobru.
Pročitajte još:DODIK OPTUŽUJE: Ivanić vaspitan u duhu rasprodaje svega u SrpskojŠešelj otkrio Rusima koga CIA kontroliše u Vladi Srbije (VIDEO)
Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA