Najnovije

Kanadski doktor „hakovao” respiratore da služe 9 pacijenata umesto jednog!

U borbi protiv krize nestašice respiratora izdvojilo se brilijantno rešenje kanadskog doktora Alon Gotjea koji je adaptirao respirator tako da ga istovremeno koristi 9 osoba.

Bolnica (Foto: pixabay. com)

U naredne dve nedelje kanadsku provinciju Ontario, koja na raspolaganju ima 1.300 respiratora, mogla bi zadesiti nestašica. 

Kako CBS piše, novo istraživanje nagoveštava italijanski scenario gde su doktori morali da odluče kojem pacijentu će biti omogućena upotreba uređaja, a koga će pustiti da umre. 

S namerom da preduhitri takve okolnosti, dr Alon Gotje je uspeo da proširi upotrebu respiratora u bolnici Pert and Smits Fals Distrikt. Inspirisan video materijalima dva detroitska doktora manuelno je uspeo da adaptira uređaj tako da ga istovremeno koristi devet pacijenata. Prema izjavama kolega, „zli genije” je podesio respirator za deset minuta.

U izjavi za CBS rekao je da se usudio na eksperiment, jer je preostala samo ta opcija kako bi bili nekoliko koraka ispred epidemije. U suprotnom je neizbežan smrtni ishod onih kojima respirator nije dostupan. Podsetimo, u italijanskim bolnicama daleko manje šanse za upotrebu respiratora imali su oboleli stariji od 65 godina.

Hrabro i neprovereno rešenje do kojeg je došao nije u potpunosti sigurno i biće sprovedeno samo uz dozvolu članova porodice obolelog. Svakako, praksa je inovativna i potencijalno koristan primer za druge bolnice širom Kanade i SAD-a. Pogotovo u Sijetlu i NJujorku, koji su na pragu krize pošto je u pojedinim bolnicama ostalo svega nekoliko slobodnih uređaja. 

Pročitajte OVDE  šta kaže Forin Polisi.

Izvor: startit. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA