Najnovije

Ubistveni tenk T-14 – glavobolja za zapadne armije (VIDEO)

Ruski borbeni tenk T-14 s guseničnom platformom „armata“ primorava armije zapadnih zemalja da ozbiljno razmišljaju o proizvodnji sopstvenih analogona, piše analitičar „Nešenel interesta“ Dejv Madžumdar.
Armata T-14 (Foto: RIA Novosti)

Armata T-14 (Foto: RIA Novosti)

Ranije je direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov u intervjuu za časopis Volstrit džurnal naveo da se T-14 već proizvodi serijski. Prema mišljenju analitičara, najupečatljivija karakteristika „armate“ jeste kompleks aktivne zaštite „afganit“. U tom sistemu se koriste radarski sistemi za kružno nadgledanje uz aktivno elektronsko skeniranje, kao i moćni sistem za radio-elektronsku borbu, koji ometa navođenje protivničkih granata. Tenk je, takođe, opremljen specijalnom zaštitom od prodirućih granata. Stručnjaci britanskog Međunarodnog instituta za strateška istraživanja skreću pažnju na glavni revolucionarni dizajn T-14 – toranj bez posade. Kada „armata“ stigne u naoružanje, to će biti prvi tenk s tornjem bez posade i kompleksom aktivne zaštite. Ako pancirni sistem bude uspešno korišćen u novim mašinama, biće smanjena efikasnost protivničkih navođenih raketa i ručnih protivtenkovskih granata, navedeno je u izveštaju analitičara „Militari balans 2016“. Dizajneri tenkova platforme „armata“ nisu zaboravili na kamuflažu borbenih mašina i pokušali su da smanje radarsku uočljivost T-14. Ako tenk i bude pronađen, a granata protivnika savlada pancirnu zaštitu, u pomoć pritiče moćni pasivni oklop. Nije poznato od kojih se materijala on sastoji, ali je moguće da je reč o nekoj slojevitoj matrici od keramičkog kompozitnog materijala, dodaje Madžumdar. „’Armata‘ ozbiljno zabrinjava armije zapadnih zemalja“, zaključuje autor. Nemačka je nedavno počela da radi na modernizaciji svog tenka – „leopard 2“, opremajući ga 130-milimetarskim topom. Berlin je već počeo da razmatra mogućnost dizajniranja odgovora na T-14 – novog borbenog tenka sistema MGCS (Osnovni kopneni borbeni sistem).
Pročitajte još:Starac Josif Vatopedski: Rusija će napasti i pobediti Tursku…(VIDEO)PUTINOV PIŠTOLJ: Ovo rusko oružje je toliko smrtonosno da je zabranjeno u Americi (VIDEO)
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA