Najnovije

HIRURZI SU MU SPASILI ŠAKU: Nećete verovati gde su je zašili! (FOTO/VIDEO)

Znanje i iskustvo hirurga koji su se odlučili na ovaj neverovatan zahvat, sigurno će ih uvesti u anale hirurške medicine.

Karlos Marioti (Foto: public)

Karlos Marioti iz Brazila koji je završio u bolnici nakon što mu je mašina ogulila svu kožu sa šake, nikada ne bi mogao ni da pretpostavi kojom procedurom će mu doktori voditi oporavak. Hirurzi nisu imali mnogo vremena za odluku, pa su, da bi mu spasili šaku, odlučili da narprave "džep" na njegovom trbuhu i da zašiju ruku za stomak.
Ovaj neverovatan zahvat bi trebalo da mu omogući razvoj novih tkiva i ligamenata, kako bi uopšte mogao da dobije presađivanje kože. Karlos je u nesreći na radnom mestu izgubio dva prsta, ali doktori su uspeli da mu sačuvaju šaku i njenu funkcionalnost.
Traumatolog Boris Brandao objašnjava zbog čega je operacija bila rizična, da je brza reakcija bila od krucijalnog značaja i da Karlos jednostavno nije imao dovoljno kože na dlanu i nadlanici i da nisu smeli da rizikuju.

"Operacija je bila vrlo delikatna, a jedino mesto u telu u koje je mogla da stane cela šaka, bilo je abdomen. Bez ovog zahvata, postojao bi preveliki rizik od infekcije, jer bi mu tkiva i tetive istrulili", kaže dr Brandao za Independent.
Karlos se i dalje oporavlja, ali za sebe kaže da je srećan čovek. "Čudan je osećaj mrdati prstima u sopstvenoj utrobi", kaže on. Ruka bi trebalo da stoji u tom "džepu" 40-ak dana, za koje je procenjeno da su potrebna da bi došlo do oporavka ligamenata i tkiva.
Izvor: mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA