Najnovije

Šokantna ispovest bivšeg logoraša: Jeli smo jedni druge ...

Independent je objavio detalje iz zahteva za odštetu izvesnog Britanca Harolda Le Druileneca nakon što je u Drugom svetskom ratu preživeo 3 koncentracijska logora. Od svih koje je prošao, kaže, Bergen-Belsen bio je najgori. "Među zatvorenicima je vladao zakon džungle. Preko dana ili si ubijao ili si bio ubijen, preko noći svuda je bilo kanibalizma", napisao je.

Logoraši (Foto: Jutjub)

Za sebe kaže da je preživeo s puno sreće i zahvaljujući sposobnosti da, verovatno emocionalno, živi van svega toga. Nacisti su ga zarobili 1944. dan uoči savezničkog iskrcavanja u Normandiji, na ostrvu DŽersi, jednom od Kanalskih ostrva koji su tokom rata bili pod okupacijom, i to zato što je sestri pomagao oko zbrinjavanja jednog ruskog zarobljenika koji je pobegao Nemcima, te zbog nesaradnje s nemačkim okupacionim vlastima.
NJegov posao u Bergen-Belsenu bio je zakopavanje tela ubijenih i pomrlih u masovne grobnice. Logoraši su, rekao je, bili slabi do te mere da su rovove za njih morali iskopati radnici spolja. U tom logoru je tokom rata pobijeno najmanje 70.000 ljudi, a saveznici kad su ga oslobodili, zgroženi viđenim, jer to je bio prvi takve vrste na koji su naišli, naterali su lokalno stanovništvo da prođu kroz logor i vide što im se događalo pod nosom.
Le Druilenec je naveo i to da su bili bez vode, hrane i mogućnosti da spavaju. U 10 meseci zatočeništva izgubio je više od pola svoje telesne težine. Skoro celu jednu godinu trebalo mu je da se oporavi od dizenterije, šuge, neuhranjenosti i septikemije. Lekarska komisija zaključila je da je pretrpeo nešto manju od 50-postotne invalidnosti, te mu je odredila obeštećenje od 30.000 funti u današnjoj protivvrednosti. Izvor: express.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA