Najnovije

SVE JE BILA PREVARA: SAD i Britanija dogovorile raspad EU zbog...

- Ono što svakom treba da bude jasno, to je da Britanija nije mogla da učini ovako nešto bez dogovora sa SAD i da je ovo ništa drugo nego projekat obaveštajnih službi SAD i Britanije - tvrdi predsednik Srpskog narodnog pokreta Naši Ivan Ivanović.

Da li je sve namešteno (Foto: Sinhua)

U autorskom tekstu za portal Oslobođenje, Ivanović kaže da su oni koji se raduju da je ovo kraj EU u zabludi i da je reč o planiranom scenariju. - Ono što je evidentno to je da će EU prestati da postoji na način koji je nama poznat, i doživeće velike transformacije. Odmah po objavljivanju rezultata britanskog referenduma, usledio je talas poziva od brojnih političkih partija u zemljama članicama da se i u njihovim državama održi referendum o istupanju iz EU. Što bi u prevodu trebalo da znači da Britanija nije jedina koja će napustiti EU i da velika pretumbavanja tek počinju - objašnjava on.

Prema Ivanoviću, po završetku procesa rašlanjavanja EU, Evropa će biti podeljena na tri bloka. - Sa jedne strane imaćemo Veliku Britaniju koja je najveći saveznik SAD i koje će oko sebe okupljati države koje se zalažu za tvrdu igru sa Rusijom, pojačavanje sankcija, pregrupisavanje vojnih snaga i stezanje obruča oko Rusije i to je i glavni razlog zašto je Britanija izašla iz unije. Sa druge strane imamo Nemačku koja će biti nosilac onoga što preostane od EU i koja će okupljati države koje ostanu uz nju, i koji će pokušati da igraju na ivici žileta između SAD i Rusije. Nemačka nikada nije krila da želi dobre odnose sa Rusijom i ukidanje sankcija koje su uvedene, a podršku je dobijala od zemalja poput Francuske, Italije, Austrije, Grčke… koje su takođe tražile ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji, za razliku od Britanije koja je želela pooštravanje sukoba. U momentima kada svetsko liderstvo SAD kao globalne sile drastično opada, guranje Evrope u predratno stanje protiv Rusije je slamka spasa za Ameriku, ali… Kao što rekosmo brojne zemlje članice EU prozrele su ovu političku smicalicu, i sada će uslediti nova podela u blokove. Prvi blok će predvoditi kao što pretpostavljate SAD i Velika Britanija, koji će biti otvoreno antiruski i koji će pokušati da ceo kontinent uvuku u neku vrstu sukoba sa Rusima. Drugi blok predvodiće Nemačka i zemlje koje ostanu u olupini od EU i koje neće smeti otvoreno da stanu na rusku stranu, ali i koje neće hteti da bezglavo srljaju u novi sukob. Treći blok biće onaj koji će se okupljati oko Rusije - objašnjava Ivanović. Ivanović smatra da će ovakva podela Evrope onemogućiti srpsku vlast da i dalje igra dvostruku igru i EU i Rusija, i da će Srbija morati da se opredeli koji od tri puta će odabrati. - Svetske sile tražiće jasan stav od svih, pa i od Srbije, i moraćemo da damo jasan odgovor uz koga smo. Srpski put ne može biti uz SAD i Veliku Britaniju jer vodi u otvorenu konfronataciju sa Ruskom Federacijom. Put Srbije ka ostacima EU, takođe nam ne obezbeđuje nikakvu stabilnost niti sigurnost, niti nam je garancija da se Nemačka u nekom momentu neće prikloniti SAD usled velikih pritisaka i ko zna kakvih dogovora. Jedina opcija koja je sigurno rešenje za Srbiju je totalno okretanje ka Rusiji, i ulazak u sve moguće vidove saradnje od Evroazijske unije do ODKB-a. Ta opcija ne samo što nam omogućuje vojno jačanje i sigurnost, nego nam se otvaraju i vrata za ozbiljnu ekonomsku saradnju i oporavak zemlje. Na kraju, ovakav razvoj situacije po srpsku stranu u ovim okolnostima ne deluje kao realan. Što u prevodu znači da su i u samoj Srbiji potrebne ozbiljne političke promene, i pobeda patriotskih snaga - piše Ivanović u svom tekstu. Izvor: Pravda/Oslobodjenje.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA