Najnovije

Kusturica o listu "Politika": Ako LJiljana Smajlović nije urednik, džaba smo krečili!

Povodom velikih problema u listu Politika koji su rezultirali i ostavkom glavne i odgovorne urednice, LJiljane Smajlović, javnosti se obratio i uticajni srpski režiser i umetnik, Emir Kusturica.

Emir Kusturica (Foto: JuTjub)

NJegovo otvoreno pismo prenosimo u celini:
"Politika je uvijek bila ključni izraz srpske socijalne arene. I kada je bila slobodna i kada je toga manjkalo! U dva navrata „Politiku” je uređivala LJiljana Smajlović i tada je ovaj list doživljavao renesansu. Zbog toga što je to bio trijumf tvrdoglave principijelnosti kojom je uspjevala da nadvlada zlovolju i nakaznost vremena u kojem živimo. Ne znam kako je uspjela, ali znam da je „Politiku” uspjela da približi idealima zapadnog novinarstva koji je oličen u „NJujork tajmsu” i „Gardijanu”, a nije dozvolila da joj ambasadori velikih sila s kojima se družila upliću prste u pitanja naše slobode. Grozila se nekrofilne uređivačke politike, profitabilnih novina u Srbiji gdje mrtvi igraju glavnu ulogu, a trudnoća folk pjevačice može da se razvlači iz broja u broj dok ne postigne maksimum koji prevazilazi nadrealnost trudnica iz Kovačevićevih tragikomedija!
Zašto poslije uspješne tri godine LJilja Smajlović daje ostavku?! Da li menadžeri koje ona krivi za svoj odlazak iz „Politike” predstavljaju simbol svih naših taraba, vidljivih i nevidljivih, ali nepreskočivih? Onih koji kako kaže neće da novinaru dodjele dnevnicu kada ona obezbjedi ekskluzivni intervju s Horheom Muhikom. Možemo samo da zamislimo koliko je sličnih podmetanja nogu do sada preživjela!
Istina o današnjoj „Politici” ne smije da postane sjećanje. Vidljivo je danas, kao nikada ranije, da je „Politika” bila istovremeno u službi slobode ali i države. Sve ključne državne momente protekle tri godine „Politika” nije minirala, ali je stvarala kritičku distancu koju nameće slobodna misao. Nigdje se i nikada na stranicama nekog lista na Balkanu nisu trošile energije različitih političkih grupacija, niti su neke novine svoje stupce otvorile ljutim protivnicima i naizgled nepomirljivim razlikama! Svi smo pisali a država je imala direktnu korist što se napetost od tih suprotstavljenih ideja upravo oslobađala na stranicama „Politike”. Time je činila uslugu Državi pošto je slobodu tretirala kao zajednički interes naroda i politike.
Ako LJilja Smajlović ne bude urednik „Politike”, onda smo džaba krečili! Ili je to bio samo tren u kome najstariji list na Balkanu nije imao vlasnika pa je zahvaljujući tome mogla LJiljana Smajlović da nam priušti slobodu. Čitali smo „Politiku” i poredili je s najznačajnijim novinarskim dometima zapadnog novinarstva! Ako bi LJilja Smajlović napustila „Politiku” otvorilo bi se pitanje zašto je maknut njen prethodnik!? Vidjeli su oni koji treba da vide kako se pokazao u ključnom momentu u drugoj ulozi. U teškim trenucima se vidi ko je junak a ko ekscentrični poltron i koliko mudar urednik može u burnim vremenima da bude od pomoći našoj stvari. A naša stvar zasnovana je na državi, principima ali i slobodi!"
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA