Najnovije

U UTORAK U VATIKANU: Vrh SPC na Petrovdan kod pape zbog Stepinca, evo ko čini našu delegaciju

BEOGRAD - Naoštrili su se i spremili argumente i dokumentaciju za papu! Srpske vladike putovaće u utorak, na Petrovdan, u Vatikan, gde će raspravljati o proglašenju Alojzija Stepinca za sveca i pokušati svim slilama da ubede papu da bi kanonizacija hrvatskog kardinala bila jedna velika greška!

Patrijarh Irinej, episkom Irinej i mitropolit Amfilohije (Foto: spc.rs)

U Vatikanu će se 12. jula održati prvi sastanak mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u vezi sa ulogom hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu. Spor oko proglašenja ustaškog kardinala za sveca traje već nekoliko godina i dok hrvatska delegacija tvrdi da postoje svi uslovi za beatifikaciju Stepinca, srpska strana tvrdi da nije sve još završeno. Kao predstavnik SPC u radu komisije učestvovaće zagrebački mitropolit Porfirije, mitropolit crnogorski Amfilohije, episkop slavonski Jovan, episkop bački Irinej i profesor Darko Tanasković.

S druge strane biće hrvatski kardinal Josip Bozanić, mostarski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škovičević, kao i istoričari Mario Jarek i Jure Krišto.

Hrvatski mediji, koji danima bruje o ovom sastanku, navode da je delegacija Katoličke crkve uverena da će rasprava biti plodonosna i da će se na kraju SPC ipak složiti „sa stavom Katoličke crkve o blaženom Stepincu“.

- S nama idu dvojica hrvatskih istoričara koji odlično poznaju materiju i s te strane neće biti problema. Iskreno, malo nas čudi da među članovima SPC nema istoričara, ali to je njihov izbor - rekli su iz te delegacije za „Jutarnji“, dodajući da komisija uopšte neće propitivati Stepinčevu svetost.

- Apostolski nuncij u Hrvatskoj Alesandro D’Eriko je rekao da za papu Franju tu nema dvojbi i kako je dekret o Stepinčevoj svetosti mogao odmah potpisati - naveli su oni.

Ovakve najave hrvatskih medija, kako se saznaje, razbesnele su delegaciju SPC, koja je sad još odlučnija u nameri da papu ubedi da Stepincu nije mesto među svecima.

- Pripremili su hrpu dokumenata, naoružali se argumentima i bez obzira što idu bez istoričara, uvereni su da će uspeti da ubede prvog čoveka papinskog odbora za istorijske znanosti, Bernarda Ardura (67), inače francuskog sveštenika, da se odustane od ideje kanonizacije - navodi izvor. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA