Najnovije

EKSPERT ZA BEZBEDNOST PREDRAG ĆERANIĆ: Novi kroj za terorizam

Front al Nusra više neće postojati kao Al Kaidin ogranak u Siriji, ova jedinica djelovaće samostalno i neće biti podređena, kao do sada, emiru Ajmanu el Zavahiriju. To je u video poruci objelodanio Abu Muhamed el Julani, vrhovni komandant Fronta al Nusra, i najavio da će njegova jedinica biti preimenovana u Jabhat Fatah al-Šam (Front za osvajanje Šama) i djelovaće kao nacionalna sirijska džihadistička organizacija.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić NJeni osnovni ciljevi su svrgavanje Bašara al Asada i uspostavljanje šerijata u Siriji. Ova odluka donesena je uz saglasnost Al Kaidinog rukovodstva, kojem „razvod“ nije teško pao. Nešto slično se dogodilo u Avganistanu, kada se lokalni ogranak Al Kaide odvojio i osnovao nacionalni pokret, a sličan proces odvija se na Kavkazu, u Libiji i Jemenu.

Šta to u geopolitičkom smislu znači? Prestrojavanje, odnosno realizaciju nove strategije. Islamska država je ozloglašena, jer bilo gdje u Evropi da se pojavi naoružana formacija i proglasi odredom Islamske države, izazvala bi žestoke reakcije državnih organa i solidarnost susjednih zemalja. U nešto manjoj mjeri, u sličnoj situaciji nalazi se i Al Kaida. U svjetskim medijima ona je privilegovana u odnosu na Islamsku državu. Recimo, nakon napada kamionom na nedužne prolaznika u Nici, tokom policijskog pretresa kod napadača  Mohameda Lahouaiej Bouhlela pronađen je časopis Al Kaide, Inspire, sa detaljnim upustvima za izvođenje napada kamionom, a opet su mediji Islamsku državu proglasili odgovornom za napad, koja je navodno, preuzela odgovornost. I po načinu izvršenja djela bilo je očito da je terorista postupao po Al Kaidinim upustvima, a ne po nalogu Islamske države.
Posljednji put Al Kaida je za napad u Evropi optužena nakon što su braća Said i Šerif Kuaši napali redakciju lista Šarli Ebdo u Parizu, koji su, kako je saopšteno, pripadali jemenskom ogranku Al Kaide. Ali, niko nije pošao za tim tragom, štaviše u Jemenu su saudijski i saveznički lovci podržali Al Kaidine odrede i napali šiite.
Al Kaida je, očito, „materijal“ od kojeg će se praviti „odijelo“ za novu organizaciju, novi kroj za terorizam. To su nacionalni pokreti, koji se više neće zalagati za internacionalnu ideju o kalifatu, već će u svojim zemljama da se bore za islamsko društvo zasnovano na šerijatu, a javno će proklamovati da su obespravljeni i da je to razlog za pobunu. U tom kontekstu treba posmatrati disoluciju Al Kaide. U istom kontekstu treba posmatrati i povratak sirijskih ratnika u matične države. Ne može nas ostaviti ravnodušnim ni raspoređivanje zatvorenika iz Gvantanama, „prevaspitanih terorista“,  u Srbiju, BiH i Crnu Goru. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA