Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: Нови крој за тероризам

Фронт ал Нусра више неће постојати као Ал Каидин огранак у Сирији, ова јединица дјеловаће самостално и неће бити подређена, као до сада, емиру Ајману ел Завахирију. То је у видео поруци објелоданио Абу Мухамед ел Јулани, врховни командант Фронта ал Нусра, и најавио да ће његова јединица бити преименована у Јабхат Фатах ал-Шам (Фронт за освајање Шама) и дјеловаће као национална сиријска џихадистичка организација.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић Њени основни циљеви су свргавање Башара ал Асада и успостављање шеријата у Сирији. Ова одлука донесена је уз сагласност Ал Каидиног руководства, којем „развод“ није тешко пао. Нешто слично се догодило у Авганистану, када се локални огранак Ал Каиде одвојио и основао национални покрет, а сличан процес одвија се на Кавказу, у Либији и Јемену.

Шта то у геополитичком смислу значи? Престројавање, односно реализацију нове стратегије. Исламска држава је озлоглашена, јер било гдје у Европи да се појави наоружана формација и прогласи одредом Исламске државе, изазвала би жестоке реакције државних органа и солидарност сусједних земаља. У нешто мањој мјери, у сличној ситуацији налази се и Ал Каида. У свјетским медијима она је привилегована у односу на Исламску државу. Рецимо, након напада камионом на недужне пролазника у Ници, током полицијског претреса код нападача  Мохамеда Лахоуаиеј Боухлела пронађен је часопис Ал Каиде, Инспире, са детаљним упуствима за извођење напада камионом, а опет су медији Исламску државу прогласили одговорном за напад, која је наводно, преузела одговорност. И по начину извршења дјела било је очито да је терориста поступао по Ал Каидиним упуствима, а не по налогу Исламске државе.
Посљедњи пут Ал Каида је за напад у Европи оптужена након што су браћа Саид и Шериф Куаши напали редакцију листа Шарли Ебдо у Паризу, који су, како је саопштено, припадали јеменском огранку Ал Каиде. Али, нико није пошао за тим трагом, штавише у Јемену су саудијски и савезнички ловци подржали Ал Каидине одреде и напали шиите.
Ал Каида је, очито, „материјал“ од којег ће се правити „одијело“ за нову организацију, нови крој за тероризам. То су национални покрети, који се више неће залагати за интернационалну идеју о калифату, већ ће у својим земљама да се боре за исламско друштво засновано на шеријату, а јавно ће прокламовати да су обесправљени и да је то разлог за побуну. У том контексту треба посматрати дисолуцију Ал Каиде. У истом контексту треба посматрати и повратак сиријских ратника у матичне државе. Не може нас оставити равнодушним ни распоређивање затвореника из Гвантанама, „преваспитаних терориста“,  у Србију, БиХ и Црну Гору. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА