Najnovije

SRBIJA NE MOŽE DA SE IZBORI: Mađarska policija će čuvati granicu između Srbije i Makedonije od imigranata!

SUBOTICA– Migranti, bezbednost dve zemlje i spoljnih granica Evropske unije, bili su glavna tema razgovora srpskog i mađarskog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, tokom sastanka u naselju Hajdukovo, nadomak Subotice.

Mađarska policija (Foto: Jutjub)

– Razgovarali smo i o upućivanju mađarske policije na našu granica prema Makedoniji ili Bugarskoj, u skladu sa procenama  obe policije. Namera je da sprečimo porast ilegalnih migracija koje možemo da očekujemo kad vremenske prilike budu lošije i kad migratorne rute preko mora opadnu, a pojačaju se preko kopna – rekao je Stefanović ističući i da policija Srbije i Mađarske sarađuju u poslednje dve godine, te da Mađarska daje podršku Srbiji u očuvanju njenih spoljnih granica.
– Pojačali smo zajedničke patrole na mađarsko-srpskoj granici, želimo da pokažemo da naša zemlja neće tolerisati ni krijumčare ljudi ni ilegalne pokušaje da se pređe granica Srbije – rekao je Stefanović.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije istakao je da je za nas posebno važno pitanje readmisije, jer taj proces jedini koji može da utiče da se smanji broj migranata koji ne mogu da dobiju azil u Evropi, i nakon odluka svih tela treba da budu vraćeni u zemlje porekla.
– Na readmisiji moramo da radimo zajednički sa našim komšijama, a očekujemo veću podršku Evrope da te migrante vratimo u zemlju porekla. Izradićemo zajednički predlog koji će obezbediti smanjenje pritiska i prema našim državama, i prema EU – najavio je Stefanović.
Ministar Šandor Pinger ponovio je stavove svoje vlade da u Mađarsku, ni u zonu Šengenskog sporazuma ne može da uđe niko bez kontrole. Pinter je naglasio da na taj način Mađarska samo sprovodi svoje zakone i pravila Šengenskog sporazuma. Naš severni sused ne namerava da poveća broj zahteva za azil koje prima – na dva punkta primaju samo po 15 zahteva dnevno, a ministri nisu precizirali da li će u prihvatnim centrima u Srbiji biti moguće da se predaju zahtevi za azil za Mađarskoj.
Prošle godine Mađarska je odobrila samo 145 zahteva za azil, a ministar Pinter kaže da je razlog za to što su, iako je predato više desetina zahteva, tražioci azila nastavili da idu kroz Evropu ne čekajući okončanje procedure. 
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA