Najnovije

Prefinjeni napad od 11. septembra

Događaji od 11. septembra 2001. godine u vezi sa napadima na dve kule Svetskog trgovinskog centra i na Pentagon, stvorili su osnov za transformaciju Sjedinjenih država u policijsku državu.

Vilijem Engdal (Foto: Jutjub)

Piše: F. Vilijem Engdal Stvorena je u atmosferi straha i donošenjem vrlo neustavnih zakona, kao što je Homeland security act (Otadžbinski akt o bezbednosti), koji je trebalo da bude samo privremena mera. Rat protiv terorizma, koji je objavio predsednik DŽordž Buš i koji naziva novim krstaškim ratom, koristi Pentagon u stvaranju svetske mreže terora.
Sada je pitanje ko je stvarno uništio kule? Ono što sa 100% sigurnosti, sigurno mogu da tvrdim je da sigurno nije Osama bin Laden, dok leži u pećini teško bolestan. Ponavljanje slika na TV mreži CNN, kako kule gore – sve je to bilo sirovo ispiranje mozga čitavom stanovništvu. Na sam dan događaja i ja sam mislio da je sve stvarno.
Međutim, mnogo konstruktivnije pitanje je ko je naredio napade 11. septembra? Jasno je da je Bušova administracija, sa Dikom Čejnijem i Donaldom Ramsfeldom, koji su sve vreme sedeli u ratnom bunkeru ispod Pentagona, dobro iskoristila atmosferu straha stvorenu među Amerikancima i pokrenula globalni rat za naftu. Dokaz za to je da su, nakon površne kampanje protiv talibana, tražili izručenje Bin Ladena. Talibanska vlada je rekla: "Ako imate dokaze da je počinio taj zločin, onda da, po našim zakonima ćemo ga izručiti". Naravno, Pentagon nije imao dokaze, jer je Osama bin Laden nije uradio te visoko prefinjene napade.
Iza svega ovoga je delovanje države. Koje države – ne bih se usudio da kažem. Ali, Bušova administracija je, po svemu sudeći bila upozorena kakav će događaj uslediti i pripremila se da započne globalni rat protiv terora, rat za naftu.
Rat u Iraku je bio zbog nafte. Nekoliko ljudi iz administracije je to i reklo, a sada i dalje traje rat oko nafte na Bliskom istoku. Sjedinjene države žele da kontrolišu tu naftu – tako je rekao Dik Čejni u svom govoru u Londonu 1999. godine. Ako kontrolišeš naftu, kako je rekao Henri Kisindžer, kontrolišeš čitave nacije. To je igra, nafta i gas, za sada. Prirodni gas iz Persijskog zaliva ka EU. Ili Katar ili Iran će snabdevati tim gasom, oni su ljuti neprijatelji i oni se bore da se utvrdi ko će da kontroliše te energetske linije.
To je moj komentar na 11. septembar. Rat protiv terorizma nije baš uspeo u stvaranju novog imidža neprijatelja. Sada su počeli drugu kampanju, neki novi oblik Hladnog rata protiv Rusije i Kine. Kina i Rusija sarađuju veoma dobro, bliže nego ikada ranije. Kinezi su veoma svesni igara koje Vašington igra, pokušavajući da namami Kinu u neki ratni scenario, kao što su pokušavali da namame Rusiju u ratni scenario, preko Ukrajine, ali nisu uspeli.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA