Najnovije

ODKB: Možda nas NATO bolje čuje iz Beograda? (VIDEO)

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti ima dobre namere i zadatak joj je pre svega da čuva teritorijalni integritet i suverenitet njenih članica, poručeno je sa omladinskog foruma te organizacije u okviru njene saradnje sa Srbijom.

Generalni sekretar ODKB Jurij Hačaturov (Foto: Jutjub)

Otvarajući trodnevni skup pod nazivom „Aktuelni problemi obezbeđenja evroazijske bezbednosti“, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija zemlja koja ume da dočeka, da voli i da se bori, a da iznad svega ceni slobodu.
„Srbija je vojno neutralna zemlja, ali to ne znači da je vojna neutralnost opravdanje da se zlo ne prepozna. Srbija prepoznaje zlo terorizma, mržnje, zlo koje se dešava drugima, i uvek je protiv zla, hrabra, otvorena, kakvi su bili i njeni preci“, rekao je Vulin.
Generalni sekretar ODKB Jurij Hačaturov, pozdravljajući učesnike foruma, podsetio je zašto je formirana ODKB.
„Nema ničeg goreg u svetu od rata, sve ostalo može da bude loše, ali rat je užasan. ODKB je formirana da na prostoru šest zemalja-članica ne bude rata, objedinivši se oko moćne Rusije. Mi imamo dobre namere, ne nameravamo da se mešamo u unutrašnje poslove zemalja, bavimo se samo očuvanjem teritorijalnog integriteta zemalja i to samo ako one zatraže“, objasnio je Hačaturov.
On je ocenio da je za godine postojanja organizacija mnogo toga uradila: potpuno je formirala pravnu bazu, potpisala i ratifikovala u parlamentima zemalja članica sva potrebna dokumenta, da bi zatim 2009. formirala kolektivne snage brzog reagovanja.
„To je više od 20.000 vojnika i oficira koji treba prvi da dođu u rejon odgovornosti ODKB ako zatreba. Održano je nekoliko desetina vežbi sa tim snagama“, naveo je Hačaturov i kao primer naveo velike manevre Borbeno bratstvo 2017. koji se upravo završavaju.
Manevri su se, kako je precizirao, odvijali na teritoriji Rusije i Jermenije, a zatim su u Kazahstanu održani manevri mirovnih snaga.
Snage ODKB održavaju i vežbe neutralizacije terorista, nelegalnih migranata, narko-trgovine. Hačaturov je takođe rekao da je nedavno na Generalnoj skupštini UN imao iz sastanaka na kojima je izražena zainteresovanost svetske organizacije za učešće mirovnjaka ODKB u mirovnim operacijama pod okriljem UN, kao i za veću saradnju u borbi protiv terorizma.
„Imamo dobre odnose i sa UN, i sa OEBS ali nemamo nikakve odnose sa NATO. To ne znači da nije bilo signala sa naše strane. Još pre 15 godina izrazili smo spremnost na saradnju ali odgovora nije bilo, mada mi smatramo da bi takva saradnja bila korisna za obe strane“, istakao je Hačaturov.
Generalni sekretar ODKB je izrazio posebno zadovoljstvo što se forum održava u Beogradu. „Približili smo se srcu i Evrope i možda će se ono što budemo ovde rekli lakše čuti u Evropi i počeće da veruju ODKB“, rekao je on i zahvalio Ministarstvu odbrane i ministru Vulinu za odličnu organizaciju.
Vulin je sa svoje strane poručio da u svetu ima bolje naoružanih vojski i bogatijih zemalja od Srbije, ali nigde nema gostoljubivijih, hrabrijih ljudi koji više cene slobodu. Ministar je pozvao učesnike da sa foruma pošalju poruku da je moguće bratstvo slobodnih naroda koji se suprotstavljaju zlu kada ga vide.
Pročitajte OVDE da li je sve spremno za promociju MiGova i šta će se još moći videti na smotri "Sloboda 2017"?
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte vojnu moć oružane sile ODKB.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA