Najnovije

Treći Međunarodni festival pravoslavnog filma"Snažni duhom": Srbija je priznala „Put za dvoje" kao najbolji

28. septembra u srednjovekovnoj prestonici Srbije, u Kruševcu se završio Treći međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji "Snažni duhom", koji se održava uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja.

Treći Međunarodni festival pravoslavnog filma"Snažni duhom" (Foto: Snažni duhom)

Deo konkursnog programa festivala su činila tri igrana filma i za najbolji je priznat ruski film novosibirskog sveštenika protojereja Aleksandra Novopašina "Pored nas," na primeru Rusije, koji postavlja aktualno pitanje o postojanju sekti širom sveta. Eksplozije na javnim mestima, bombaši-samoubice, džahadisti, dijalozi junaka - sve ovo je prikazano u filmu sa dokumentarnim snimcima. Režiser filma se već dugo bavi ovim problemom i poznaje suštinu pitanja. Predsednik žirija Sergej Katjer, režiser i producent iz Belorusije, rekao je sledeće: "Svaki od filmova iz takmičarskog programa je vredan nagrade na festivalu. U okviru ovog festivala žiri je odlučio da je najaktuelniji, najmoderniji i danas najviše potreban film - film, kome smo dodelili glavnu nagradu. I mišljenje žirija se u potpunosti poklopilo sa mišljenjem publike festivala, koja je takođe visoko cenila ovo ostvarenje, dodelivši mu svoju nagradu."


Foto: Snažni duhom Žiri za dokumentarni film nije imao lak zadatak. U konkurenciji je učestvovalo 10 filmova a apsolutno sva ostvarenja su bila na veoma visokom nivou. Ovo su reči oca Igora Sobko, predsednika žirija, koje je izgovorio na uručenju nagrade za najbolji dokumentarni film: "Želim da zamolim publiku da imaju razumevanja za članove žirija, nije bilo lako da se donese odluka za najbolji film, jer je učestvovao 10 dokumentarnih filmova i svaki film je bio vredan nagrade. I žiri moli publiku da strogo ne sudi o odluci žirija. " Neophodno je istaći visok kvalitet rada dokumentarnih filmova iz Republike Srpske. Na prošlom festivalu Gran pri je uručen Snežani Brezo za film "Duh života", a ovogodišnji je dodeljen Milani Majar za najbolji dokumentarni film festivala. "Na ivici razuma" je film, koji govori o sudbini jedne porodice iz Damaska (Sirija), koja se rasturila zbog rata. Prvo su otišla deca, a zatim njihova majka, supruga glavnog junaka. Ostao je sam u svojoj rodnoj kući sa uspomenama, retkim telefonskim pozivima i porukama. Porodica i njeno očuvanje, upravo o tim hrišćanskim vrednostima nas film tera da razmišljamo.


Foto: Snažni duhom Gran pri festivala otišao je u Rusiju zajedno sa režiserom Aleksandrom Kuprinim. Dokumentarni film "Put za dvoje" - putovanje sveštenika i režisera filma na Svetu Goru Atos u potrazi za sastojcima za izradu tamjana. Dug i bogat životnim okolnostima, mirnim putem u potrazi za Mirom za sve. Specijalnu nagradu od Fonda Sv. Kneza Lazara je dobilo ostvarenje srpskog režisera Ivana Jovića „Zaveštanje", koji govori o genocidu nad Srbima u hrvatskom logoru Jasenovac. Tada deca i zatvorenici logora se sećaju svoje istorije. To je izuzetno važan i potreban film za sve Srbe. Svetska premijera filma održana je u okviru Moskovskog međunarodnog filmskog festivala 2017.g. Kruševačka eparhija Srpske pravoslavne crkve je smatrala da je neophodno nagraditi eparhijskom diplomom režisera iz Gruzije, Konstantina Crcvadze i njegov film "Diadema starca", koji svedoči o prepodobnom Gavrilu. Film govori o sećanjima njegovih sestara, sveštenika, duhovne dece. "Mi, organizatori festivala, smo se potrudili da sastavimo program tako da bude pristupačan za razumevanje različitim kategorijama gledalaca. Naš glavni zadatak – privući publiku ka moralnom i duhovnom filmu. Nama nije zanimljivo da prikazujemo filmove, koji su napravljeni za kokice. Predstavljajući gotov program, svaki put prolazimo kroz neku vrstu testa za buduće interesovanje ka tim filmovima, koji nudimo gledaocu", - rekao je direktor festivala Filip Kudrjašov. Takođe treba napomenuti da je ove godine festival uključen u kalendar zvaničnih događaja Turističke organizacije Srbije, pa samim tim privlači dodatnu pažnju na događaj. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA