Najnovije

NIJE EU PRESUDNA: "Kvebek i Škotska mogu, Kosovo i Katalonija - ne"

Komentarišući stav Evropske komisije po kome Katalonija i Kosovo nisu za poređenje, akademik Tibor Varadi je naveo da paralela između Katalonije i Kosova nije jednostavna, ali nije ni bez osnova.

Protesti na Kosovu (Foto: Jutjub)

- Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju mogućnost referenduma o nezavisnosti, kaže profesor međunarodnog prava Tibor Varadi. On je dodao i da se po tome Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi.  
- Ako bi se građani Kvebeka ili Škotske putem referenduma izjasnili za nezavisnost, to bi bila jedna opcija dozvoljena ustavom. Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju takvu mogućnost - i po tome su Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi. Činjenica je da Španija (i time za sada i Katalonija) unutar EU nema relevantnost kada je reč o proglašavanju nezavisnosti. Pripadnost EU ima, naravno, brojne pravne posledice, no ne vidim kako bi pripadnost EU mogla da utiče na međunarodnopravnu procenu proglašavanja nezavisnosti - ističe profesor Varadi.
Zvaničnici Evropske komisije rekli su ranije da je Katalonija unutrašnje pitanje Španije, članice EU, i da se ne može porediti sa "slučajem Kosova" o čijem je jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. godine Savet ministara EU zauzeo stav da je to "jedinstven slučaj" koji ne može poslužiti kao presedan.
Pročitajte OVDE kako to Istra može da krene putem Katalonije?
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Katalonija i Kosovo - Međunarodno pravo?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA