Najnovije

Da li je i ovo mogući razlog zašto se u Srbiji najavljuju vanredni izbori?

Da li će građani početkom sledeće godine birati novu gradsku vlast, da li će birati i novu Vladu Srbije? Jedina enigma veća od te jeste pitanje - A zašto biste?

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Zato što traži opozicija - kako vlast uporno ponavlja ili zato što su Srbiji potrebne četiri godine potpunog mira i stabilnosti - kako precizira predsednik Vučić.
Premijerka danas saopštava još jedan mogući razlog - promenu Ustava.
Da li se svetla gase i za Vladu Ane Brnabić i broji li u ovom sastavu poslednje dane, iako je tek proslavila 100 dana rada. Naizgled paradoksalno, sama Vlada upravo će morati da obrazloži zašto da predsednik Vučić raspusti skupštinu - to piše u članu 109 Ustava Srbije. Baš Ustav, odnosno njegova promena, mogao bi biti jedan od razloga.
"Mi u okviru poglavlja 23 moramo da prođemo kroz promenu Ustava. Ta promena Ustava je nešto što bi trebalo da se završi u narednim godinama, svakako verovatno u 2018. i važno je da kada razgovaramo o promeni Ustava u Skupštini imamo stranke koje na najbolji mogući način oslikavaju volju građana", izjavila je Brnabić.
Ili, rečima stranačkih funkcionera - političku scenu treba pročistiti. Tako bar pišu mediji i Zoranu Mihajlović i Nebojšu Stefanovića targetiraju kao najglasnije zagovornike vanrednih izbora. Skupštinska atmosfera na ivici incidenta - tako bi mogla postati glavni razlog za izbore, navodno se govori u vrhu SNS-a.
Gde postoji stabilna većina - nema razloga za izbore - to je ono čemu ovaj profesor FPN-a uči studente. Sada, kaže, mogu da nauče šta je instrumentalizacija izbora. Ovoga puta, ocenjuje, vladajućoj stranci je važno da odgovornost za izbore pripiše delu parlamenta koji ne kontroliše.
"Oni imaju druge načine da raspišu izbore, može premijerka da podnese ostavku ili da Skupština izglasa nepoverenje Vladi, ali bi to bio gubitak političkih poena za vladajuću stranku, ali ovako je i sam čin raspisivanja izbora - deo izborne kampanje", kaže Đorđe Pavićević, profesor FPN-a.
Profesor Pavićević ocenjuje da će parlamentarni izbori beogradske teme baciti u drugi plan - što je, pretpostavlja, i cilj vlasti. Zašto, kada se vlast hvali rezulatima u Beogradu? Zato što građane prestonice, odgovara profesor, nije moguće tako lako medijski "obrađivati".
Pročitajte OVDE koje će to remek delo, kako ga je nazvao Aleksandar Vučić, morati da se ruši i pre otvaranja?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hoće li biti seniorskih kartica posle izbora?

Bonus video

Cvijetin Milivojević: Vučić ne može da dobije beogradske izbore ako ne raspiše i parlamentarne.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA