Najnovije

VUČIĆ: Evo koliko ćemo miliona evra potrošiti na stanove za vojsku, policiju i BIA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi gradnja stanova u državnoj stanogradnji za pripadnike Vojske Srbije, policije, Bezbednosno-informativne agencije mogla da počne na proleće, u šest gradova Srbije, a da bi cena kvadrata mogla da bude prosečno oko 500 evra.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Projekat u koji država ulaže 250 miliona evra trebalo bi da se realizuje u šest gradova u Srbiji, a cena kvadrata mogla bi da bude oko 500 evra
Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisije koja će se time baviti rekao da je oko 20.000 zaposlenih u MUP-u bez stana, oko 14.000 u VS i oko 1,500 u BIA a uključeni će biti i oni koji rade u zatvorima, ali i dodao da su to grube procene i da će Vlada do 15. januara izaći sa konkretnim podacima.
„Nismo mogli da uđemo u ovu realizaciju ranije, jer je bilo potrebno državno učešće. Sada su stvoreni uslovi za ulazak u veliki projekat državne stanogradnje”, rekao je predsednik Vučić i ukazao da će za izgradnju oko dva miliona kvadrata učešće države biti 250 miliona evra.
„Ideja je da popravimo životni standard ljudima koji rade težak posao za našu državu. Mislim da policiju, vojsku, pripadnike Vojno-bezbednosne agencije, čuvare zatvora…zbog kojih se osećamo bezbedno, a imaju nevelika primanja i teško mogu sebi da priušte rešavanje stambenog pitanja dugoročno, da moramo da ih zbrinemo”, istakao je Vučić.
Učestvovao je, kaže, na današnjem sastanku zato što je zamoljen da to učini i jer je to bila njegova ideja, ali će ceo posao izneti vlada, a on je uveren da će premijerka i njen kabinet uspeti da to sprovedu kvalitetno i do kraja.
„Naš cilj je da ako školujemo policajce i vojnike, a ulagaćemo sve više u njihovo obrazovanje, naš cilj je da oni ostanu u vojsci i policiji”, dodao je predsednik Srbije.
Kako je istakao, stanovi će se prodavati pod najpovoljnijim uslovima.
Cena kvadrata će biti u proseku 500 evra, u Vranju će biti manje, a u Beogradu između 550 i 580 evra.
Prema njegovim rečima, stanovi će biti na dobrim lokacijama, od kojih su neke već poznate.
Kako je rekao, danas su bili prisutni i gradonačelnici Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja, Kragujevca i Kraljeva, gde će se graditi stanovi.
On je rekao da je namera da se popravi životni standard pripadnicima snaga bezbednosti, da će im plate rasti, ali da je i ovo način da mogu da planiraju porodice, da imaju bolji život, ali i da oni koje je država školovala ostanu da rade u struci.
Dodao je da će verovatno biti klauzule da se deset godina stan ne može staviti na tržište ili da se ima obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.
Precizirao je da će stan od oko 60 kvadrata koštati oko 30. 000 evra, da će uz kamate biti 126 evra mesečno prvih 25 godina a poslednjih pet 25 evra.
Naveo je da će to zaposliti naše radnike, građevinske kompanije, povećati BDP, a da će ako sve bude završeno što se podataka i kriterijuma tiče do 15. januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. godine.
Predsednik Srbije rekao je i da su stanovi po povoljnim uslovima način na koji država pokušava da sačuva ljude u čije školovanje je uložila mnogo energije, novca, kako bi ih sprečila da odu kod Kostića ili Miškovića, na primer.
„Oni koji kupe stanove po ovim neverovatnim uslovima dužni su da provedu jedno vreme u službi i daju doprinos državi”, podvukao je on.
Vučić je kazao da je nemoguće sprečiti da ljudi iz žandarmerije ili drugih rodova policije noću čuvaju splavove, jer se trude da zarade i izdržavaju porodice.
„To ne može u potpunosti da se izbriše ili zabrani. Ma koliko je to suštinski ili formalno zabranjeno nije lako sprečavati”, rekao je Vučić.
On je ukazao da država školuje Kobre, najelitniju jedinicu, a onda oni dobiju od Kostića ili Miškovića tri puta veću plati i čuvaju ih ili rade za njih. 

Brnabić: Želimo da kažemo 'hvala' službama bezbednosti

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da pripadnici bezbednosnih službi rade težak i opasan posao, te da je izgradnja stanova koje će moći da kupuju po povoljnim uslovima, jedan od načina da im Srbija kaže „hvala”.
„Važno je da jačamo službe bezbednosti. Povećali smo im plate 10 odsto i dali bonuse 10.000 dinara. Želim da svi shvatimo koliko teškim i opasnim poslom se bave. Ovim smo želeli da kažemo hvala službama bezbednosti, koji rade težak i opasan posao”, rekla je Brnabić nakon prvog sastanka Komisije za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.
Stanovi će se, kaže, graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju. Ona je pojasnila da će do 15. januara biti određene lokacije, način finansiranja, uslovi kupovine, rešeni imovinsko- pravni odnosi i predlog načina raspodele i uslova kupovine.
Brnabić je dodala da se na taj način jačaju snage bezbednosti, jača BDP, ali i stanogradnja i građevinske kompanije. Ukoliko taj projekat bude uspešan, pojašnjava, gradiće se po istom modelu stanovi i za mlade bračne parove i naučnike.
„Želimo da odgovorno raspolažemo novcem poreskih obveznika. Idemo korak po korak. Gledaćemo da radimo kao uspešan model, a zatim da gradimo i za mlade bračne parove kako bi uticali na populacionu politiku”, pojasnila je ona. 

Prvi sastanak komisije za stanove pripadnika VS, MUP i BIA

U Palati „Srbija” održan je prvi sastanak vladine Komisije za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti - Vojske Srbije, policije i Bezbednosno-informativne agencije. Sastanku je predsedavala premijerka Ana Brnabić.
Učestvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutršnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar finansija Dušan Vujović, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.
Prisutni su bili i gradonačelnici Beograda Siniša Mali, Novog Sada Miloš Vučević, Kragujevca Radomir Nikolić, Niša Darko Bulatović, Kraljeva Predrag Terzić i Vranja Slobodan Milenković.
Tema sastanka je način finansiranja, rešavanje imovinsko-pravnih problema i određivanja odgovarajućih lokacija za izgradnju stanova za potrebe pripadnika sektora bezbednosti. Kako je najavljeno, razmatraće se i mogućnost izrade posebnog projekta ili proširenja ovog projekta na naučne radnike i mlade bračne parove.
Pročitajte OVDE šta je Vučić rekao o opoziciji koja bojkotuje beogradske izbore?
Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jovo Bakić - Vučić je licemer koji želi da kontroliše sve medije i opoziciju! 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA