Najnovije

OTVARANJE FRONTA VISOKOG RIZIKA: Elitne jedinice SAA kreću u ofanzivu na Golanskoj visoravni! (MAPA)

Sirijska arapska armija uputila je elitnu 42. brigadu 4. mehanizovane divizije, koja je izvojevala pobedu u istočnom predgrađu Damaska Kabunu, prema džihadističkom džepu oko grada Beit DŽin u neposrednoj blizini okupirane teritorije Golanske visoravni.

Gijatove snage (Foto: Ivan Sidorenko, JuTjub)

Prema izvorima iz elitne jedinice, poznate u Siriji pod nazivom "Gijatove snage", ljudstvo i mehanizacija već su krenuli prema frontu, dok su njihovi saborci iz bitke za Kabun - 105. brigada Republikanske garde - upućeni prema južnom predgrađu Damaska, DŽobaru. Još uvek nije stiglo zvanično obaveštenje o operaciji, ali se očekuje da ona započne sredinom juna, objašnjava izvor iz Gijatovih snaga, jedinice koja nije izgubila ni jednu bitku tokom 6 godina rata. Beit DŽin je jedino preostalo uporište Sirijske Al Kaide na zapadu Damaska i jedini preostali deo u pograničnom području sa Libanom koji nije pod kontrolom SAA.

Operacija za oslobođenje Beit DŽina smatra se operacijom visokog rizika, jer se nalazi na Golanskoj visoravni, u neposrednoj blizini granice sa Okupiranim teritorijama. Gotovo sve operacije Sirijske armije i njenih saveznika u blizini Golanske visoravni pratili su incidenti vezani za upade izraelske avijacije na teritoriju Sirije i gađanje isključivo položaja SAA i Hezbolaha. Raniji incidenti koje su isprovocirali izraelski avioni doveli su dve države na ivicu ozbiljnijih oružanih sukoba, a Damask je na jug Sirije uputio i veći broj različitih protivavionskih sistema. Na jugozapadu pokrajine Damask, u pravcu granice sa Irakom, SAA je pod rizikom ulaska u direktan sukob sa američkom vojskom na svojoj teritoriji. Više o tome saznajte OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Operacije 42. brigade u Kabunu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA