Najnovije

STRAVIČAN POKOLJ AMERIČKIH SPECIJALACA U JEMENU: Pobili sve! I dedu koji im je širio ruke i dete koje je bežalo!

Američke "Foke", jedinica za specijalne operacije mornaričke pešadije, izvršile su pokolj u selu centralne jemenske pokrajine Maarib.

Američki specijalci protiv naroda Jemena (Foto: public, Pravda)

U poslednjoj operaciji američkih "Foka" u Maribu, ubijeno je najmanje 10 civila, među kojima je bio i petnaestogodišnji dečak Abdulah Saed Salem al Adhal, kog je stigao rafal iz "apača" kojim su američki specijalci izvršili desant na malo selo u Maaribu. Prema navodima dvadestetdvogodišnjeg brata ubijenog dečaka, koji je i sam ranjen u nogu, Abdulah se nalazio u grupi žena i dece koja je krenula u beg od američkih helikoptera, preneli su brojni jemenski, ali i američki nezavisni mediji. Imajući u vidu najnovija saznanja povodom ove akcije, ne čudi što su američke "foke", takođe, pretrpele teške gubitke kada su im na vatru odgovorili lokalni plemenski rtnici, a tek nekolicina je uspela da izvuče živu glavu. Više o samom toku ove akcije pročitajte OVDE.  Ranjeni mladić je u svom iskazu naglasio i da su okolna brda prepuna američkih vojnika. Iako je Pentagon odbio sve navode koj govore o ovom pokolju kao "nekredibilne", američki nezavisni mediji i nevladine organizacije, uspeli su da pronađu veliki broj svedoka koji opovrgavaju zvaničnu verziju događaja. Nezavisni novinar Iona Krejg, koja se posvetila istrazi ovog zločina, došla je do saznanja da je došlo do greške prilikom prikupljanja informacija, zbog čega se komanda odlčučila za pokretanje akcije. Kao što se na mapi može videti, u pokrajini Maarib ne postoji siva zona, odnosno zina prisustva Al Kaide:

Ovo je druga po redu akcija američkih specijalaca za koju se zna da je izvršena u ovom delu Jemena, a da pritom niti jedan pripadnik Al Kaide nije bio u blizini, iako je upravo Al Kaida bila zvanični cilj. Organizacija za ljudska prava Reprive, takođe se posvetila istraživanju ovog slučaja. Prema njihovim saznanjima, "Foke" su ispalile rafal u sedamdesetogodišnjeg poluslepog starca, koji je krenuo prema vojnicima u okušaju da ih dočeka kao goste.  Ovaj slučaj organizacije sada koriste kako bi izvršile novi pritisak na Trampovu administraciju i zahtevaju hitnu istragu zbog čega dolazi do ovakvih stravičnih grešaka, ali i hitno obustavljanje ovakvih i operacija bespilotnim letelicama do okončanja istrage.
U međuvremenu, narod Jemena koji se hrabro bori protiv saudijske invazije i vazdušnih operacija u kojima je uništena gotovo cela infrastruktura države, kao i silosi i rezervoari čiste vode, sada se nalazi na putu istrebljenja zbog gladi i kolere, koja je do sada odnela gotovo 500 života. Istovremeno, američi predsednik Donald Tramp je kao prvu inostranu destinaciju odabrao upravo Saudijsku Arabiju, čijoj koaliciji je prodao novu tranšu oružja, vrednu neverovatnih 110 milijardi dolara, o čemu više možete da pročitate OVDE. Antiratne nevladine organizacije, koje imaju i svoju struju u Senatu, sada pokušavaju da ospore ovaj ugovor, pod optužbom da će svo to oružje biti iskorišćeno u Jemenu, i kom je do sada, čak i po američkim merilima, već dokazan veliki broj stravičnih zločina nad civilnim stanovništvom. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Borbe između prosaudijskih snaga i združenih snaga Jemenske vojske i revolucionarnog pokreta Huti u pokrajini Maarib:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA