Најновије

СТРАВИЧАН ПОКОЉ АМЕРИЧКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА У ЈЕМЕНУ: Побили све! И деду који им је ширио руке и дете које је бежало!

Америчке "Фоке", јединица за специјалне операције морнаричке пешадије, извршиле су покољ у селу централне јеменске покрајине Маариб.

Амерички специјалци против народа Јемена (Фото: public, Правда)

У последњој операцији америчких "Фока" у Марибу, убијено је најмање 10 цивила, међу којима је био и петнаестогодишњи дечак Абдулах Саед Салем ал Адхал, ког је стигао рафал из "апача" којим су амерички специјалци извршили десант на мало село у Маарибу. Према наводима двадестетдвогодишњег брата убијеног дечака, који је и сам рањен у ногу, Абдулах се налазио у групи жена и деце која је кренула у бег од америчких хеликоптера, пренели су бројни јеменски, али и амерички независни медији. Имајући у виду најновија сазнања поводом ове акције, не чуди што су америчке "фоке", такође, претрпеле тешке губитке када су им на ватру одговорили локални племенски ртници, а тек неколицина је успела да извуче живу главу. Више о самом току ове акције прочитајте ОВДЕ.  Рањени младић је у свом исказу нагласио и да су околна брда препуна америчких војника. Иако је Пентагон одбио све наводе кој говоре о овом покољу као "некредибилне", амерички независни медији и невладине организације, успели су да пронађу велики број сведока који оповргавају званичну верзију догађаја. Независни новинар Иона Крејг, која се посветила истрази овог злочина, дошла је до сазнања да је дошло до грешке приликом прикупљања информација, због чега се команда одлчучила за покретање акције. Као што се на мапи може видети, у покрајини Маариб не постоји сива зона, односно зина присуства Ал Каиде:

Ово је друга по реду акција америчких специјалаца за коју се зна да је извршена у овом делу Јемена, а да притом нити један припадник Ал Каиде није био у близини, иако је управо Ал Каида била званични циљ. Организација за људска права Реприве, такође се посветила истраживању овог случаја. Према њиховим сазнањима, "Фоке" су испалиле рафал у седамдесетогодишњег полуслепог старца, који је кренуо према војницима у окушају да их дочека као госте.  Овај случај организације сада користе како би извршиле нови притисак на Трампову администрацију и захтевају хитну истрагу због чега долази до оваквих стравичних грешака, али и хитно обустављање оваквих и операција беспилотним летелицама до окончања истраге.
У међувремену, народ Јемена који се храбро бори против саудијске инвазије и ваздушних операција у којима је уништена готово цела инфраструктура државе, као и силоси и резервоари чисте воде, сада се налази на путу истребљења због глади и колере, која је до сада однела готово 500 живота. Истовремено, америчи председник Доналд Трамп је као прву инострану дестинацију одабрао управо Саудијску Арабију, чијој коалицији је продао нову траншу оружја, вредну невероватних 110 милијарди долара, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Антиратне невладине организације, које имају и своју струју у Сенату, сада покушавају да оспоре овај уговор, под оптужбом да ће сво то оружје бити искоришћено у Јемену, и ком је до сада, чак и по америчким мерилима, већ доказан велики број стравичних злочина над цивилним становништвом. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борбе између просаудијских снага и здружених снага Јеменске војске и револуционарног покрета Хути у покрајини Маариб:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА