Najnovije

VULIN O RANG LISTI NAJJAČIH ARMIJA SVETA: Jači smo od Hrvata po svakom osnovu!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da istraživanje organizacije Global Firepower, prema kojem je Srbija zauzela 83. poziciju na rang listi najjačih armija sveta za 2017. godinu, čime se našla ispred vojske većine zemalja regiona, ali i iza Hrvatske, nije pouzdano.

Vulin (Foto: Ministarsvo odbrane Srbije)

Ministar pretpostavlja da su navodi dati, inače, u hrvatskom Globus-u, zasnovani na analizi koja se može naći na sajtu "globalni indeks vatrene moći'''', što je, objašnjava, jedan od brojnih foruma koji se bave ovom problematikom na osnovu sopstvene metodologije, izrađene mimo standardnih metoda, što NATO pakta, što ruskih, "a na bazi javno dostupnih i često neproverenih podataka i pretpostavki".
- Naše standardne analize pokazuju da u ovom trenutku Srbija u odnosu na Hrvatsku ima prednost kako po ukupnom relativnom koeficijentu vatrene moći i sposobnosti svog naoružanja i vojne opreme, tako i u većini pojedinačnih grupa naoružanja i vojne opreme (8 od 10) - ističe Vulin u izjavi za javnost, dostavljenoj Tanjugu. 
- Ako bismo analizirali situaciju nakon realizacije srednjoročnog plana opremanja, kako Vojske Srbije tako i Oružanih snaga Republike Hrvatske, i to koristeći istu metodologiju, videli bismo da bi i tada prednost bila značajno veća u našu korist u svim oblastima - tvrdi ministar Vulin.
Inače, među 133 najjače armije sveta, Slovenija je zauzela 113. mesto, Bosna i Hercegovina 121, a Makedonija 122. mesto, dok je jedino Hrvatska bolje rangirana od naše zemlje u regionu, budući da joj je pripalo 68. mesto.
Prema tom istraživanju, Sjedinjene Američke Države imaju najmoćniju vojsku na svetu, dok su Rusija i Kina na drugom i trećem mestu. 
U prvih deset nalaze se vojske Indije, Francuske, Velike Britanije, Japana, Turske, Nemačke i Egipta.
Listu su sastavili vojni ekperti koji su, prilikom rangiranja, uzeli u obzir preko 50 faktora, odnosno ne samo količine oružja, nego i njegovu raznovrsnost, brojnost aktivnog sastava oružanih snaga, kao i rezervista, finansiranje vojne industrije, transportnu infrastrukturu zemlje, eksploataciju nafte i druge faktore koji utiču na odbrambenu sposobnost zemlje.
Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne bodove. Takođe, u obzir su uzeti geografski položaj zemlje, logistička fleksibilnost i količina prirodnih resursa.
Zemlje NATO-a dobile su bonus zbog mogućnosti raspolaganja sredstvima iz zajedničkih resursa Severnoatlantskog saveza. Koje su najprovidniji potezi političara da bi došli do vašeg glasa pogledajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vulin: Nova tržišta za odbrambenu industriju Srbije
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA