Najnovije

Rusija i Kina treba da zajedno pariraju SAD

Peking i Moskva treba da se zajedno suprotstavljaju pritiscima Vašingtona – izjavio je kineski vojni ataše u Rusiji Kuj Janvej.

Rusija i Kina treba da zajedno pariraju SAD (Foto: kremlin.ru)

On je po činu general-major, a ovo je izgovorio za vreme susreta sa ruskim senatorom Viktorom Bondarevom, predsednikom komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta za odbranu i bezbednost.
Bondarev je general-pukovnik i donedavno je komandovao Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Utoliko je značajnije što je kineski vojni ataše baš njemu dodatno rekao:
„U novoj strategiji Pentagona, Rusija i Kina se tretiraju kao pretnja Sjedinjenim Državama. Vašington ne krije da su u evropskom delu sveta orijentiše na obuzdavanje Rusije, a u azijskom – Kine. Zato moramo zajedno parirati globalnim pretnjama, kao i izazovima sa strane SAD i njihovih saveznika. To je neophodno da bismo osigurali bezbednost ne samo u svojim regionima, nego i u celom svetu”.
Pentagon je u minuli petak objavio osnove nove američke Nacionalne odbrambene strategije u kojoj se za prioritet proglašava „suparništvo sa Rusijom i Kinom”.
Vojni vrh SAD je pritom Moskvu i Peking označio kao pretnju bezbednosti i prosperitetu SAD.
Ministarstvo odbrane Kine ocenilo je da taj dokument obiluje „lažim i apsurdnim procenama” i pozvalo SAD da odustanu od „hladnoratoskog rezonovanja”.     
Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, izrazio je žaljenje što SAD pokušavaju da sačuvaju svoje liderstvo preko „konfrontacionih koncepcija”.
Na pomolu novi rat? Erdogan naljutio Putina i Trampa. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin na Bogojavljenje u zaleđenom jezeru na -19 stepeni
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA