Najnovije

NEMAČKA PREKIDA IZVOZ ORUŽJA U SAUDIJSKU ARABIJU: Razlog je kristalno jasan! (VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da će Nemačka zaustaviti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju "za sada".

Nemačka vojska (Foto: Jutjub)

Razlozi za odluku su nejasne okolnosti oko nestanka i ubistva saudijskog novinara DŽamala Kašogija. Prema rečima Merkelove, Rijad nije izneo jasne činjenice o smrti.

- Prvo, ovo delo osuđujemo najjače - rekla je ona na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa članovima njene Hrišćanske demokratske unije (CDU).



- Drugo, postoji hitna potreba da se razjasni šta se desilo - daleko smo od toga da smo razjasnili ceo slučaj. Treće, slažem se sa svim onima koji kažu da, iako ograničen, izvoz oružja ne može da se odvija u ovim okolnostima - rekla je ona.

Čak i pre izjave Saudijskog suda, nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas, član Socijaldemokrata, već je zatražio zaustavljanje izvoza oružja u Arabiju.

Izvoz oružja je ograničen jer klauzula već postoji u koalicionom sporazumu potpisanom od strane vladajućih stranaka u Nemačkoj, rekavši da se ne može odobriti izvoz oružja u bilo koju zemlju koja je "direktno" uključena u rat u Jemenu, što jasno uključuje Saudijsku Arabiju.

U sporazumu nisu uključeni poštovanje ugovora koji su već zaključeni. Ova odluka, međutim, jeste. Bez obzira na to, Dojče vele je napomenuo da je vlada napravila izuzetak za dogovor za 2015. godinu za 30 vojnih patrolnih čamaca napravljenih za saudijsku mornaricu. Saudijska Arabija koristi ove brodove za pomorsku blokadu Jemena.

Političari opozicije pozvali su i nemačku vladu da prestane da daje ugovore konsultantskoj firmi Mekenzi, nakon izveštaja “NJujork Tajmsa”.

Merkelova je dalje rekla da će Nemačka razmotriti dalje "reakcije" u slučaju sa svojim međunarodnim partnerima. Saudijska Arabija je drugi po veličini kupac oružja u Nemačkoj. S druge strane, Nemačka je četvrti najveći snabdevač Saudijske Arabije, koja prati SAD, Veliku Britaniju i Francusku.

Amerikanci u velikoj panici na istoku Sirije. Pogledajte OVDE detalje.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Koliko je jaka vojska Saudijske Arabije?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA