Најновије

НЕМАЧКА ПРЕКИДА ИЗВОЗ ОРУЖЈА У САУДИЈСКУ АРАБИЈУ: Разлог је кристално јасан! (ВИДЕО)

Немачка канцеларка Ангела Меркел објавила је да ће Немачка зауставити извоз оружја у Саудијску Арабију "за сада".

Немачка војска (Фото: Јутјуб)

Разлози за одлуку су нејасне околности око нестанка и убиства саудијског новинара Џамала Кашогија. Према речима Меркелове, Ријад није изнео јасне чињенице о смрти.

- Прво, ово дело осуђујемо најјаче - рекла је она на конференцији за новинаре, након разговора са члановима њене Хришћанске демократске уније (ЦДУ).



- Друго, постоји хитна потреба да се разјасни шта се десило - далеко смо од тога да смо разјаснили цео случај. Треће, слажем се са свим онима који кажу да, иако ограничен, извоз оружја не може да се одвија у овим околностима - рекла је она.

Чак и пре изјаве Саудијског суда, немачки министар спољних послова Хеико Мас, члан Социјалдемократа, већ је затражио заустављање извоза оружја у Арабију.

Извоз оружја је ограничен јер клаузула већ постоји у коалиционом споразуму потписаном од стране владајућих странака у Немачкој, рекавши да се не може одобрити извоз оружја у било коју земљу која је "директно" укључена у рат у Јемену, што јасно укључује Саудијску Арабију.

У споразуму нису укључени поштовање уговора који су већ закључени. Ова одлука, међутим, јесте. Без обзира на то, Дојче веле је напоменуо да је влада направила изузетак за договор за 2015. годину за 30 војних патролних чамаца направљених за саудијску морнарицу. Саудијска Арабија користи ове бродове за поморску блокаду Јемена.

Политичари опозиције позвали су и немачку владу да престане да даје уговоре консултантској фирми Мекензи, након извештаја “Њујорк Тајмса”.

Меркелова је даље рекла да ће Немачка размотрити даље "реакције" у случају са својим међународним партнерима. Саудијска Арабија је други по величини купац оружја у Немачкој. С друге стране, Немачка је четврти највећи снабдевач Саудијске Арабије, која прати САД, Велику Британију и Француску.

Американци у великој паници на истоку Сирије. Погледајте ОВДЕ детаље.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колико је јака војска Саудијске Арабије?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА