Najnovije

AMERIKA IZVELA PRVU ZVANIČNU SAJBER OPERACIJU PROTIV RUSIJE! Evo kako su prošli

Sajber komanda SAD (United States Cyber Command) prvi put je izvršila operaciju protiv Rusije, prenose ruski i američki mediji.

Sajber komanda SAD (Foto: US Army)

Kako prenosi američki NJujork Tajms, cilj operacije je bio '’borba protiv širenja dezinformacija i mešanja u izbore'’. Amerikanci su takođe naveli i ciljeve sajber napada. To su lica koja su se navodno mešala u američke izbore 2016. godine, piše list pozivajući se na sopstvene izvore.

'’Kampanja, koja se sastojala od nekoliko misija koje su sprovedene poslednjih nekoliko dana, prva je takva operacija izvan granica SAD, uključujući i novembarske izbore za Kongres'’, navodi list.

Saopšteno je da su državljanima Rusije poslate određene poruke koje su trebale da im stave do znanja da su ih američki operativci identifikovali i da istražuju njihove aktivnosti na internetu.

Amerikanci su u tom sajber napadu najpre slali poruke ruskim novinarima i glavnim urednicima različitih redakcija, u kojima je pisalo: '’Mi znamo ko si ti i čime se baviš. Prenesi svojim kolegama da ih sve pratimo'’.

Ruski novinari su takođe dobili poruku da će '’odgovarati za sve šta čine'’.

Sve pretnje su poslate na telefone novinara i redakcija, a informaciju o ovakvim pretnjama je prva objavila Federalna agencija novosti (RIA FAN).

Ruske novinske redakcije čiji su novinari dobili preteće poruke od anonimnih lica čekaju reakciju ruskog tužilaštva, ali je redakcija američkog NJujork tajmsa otkrila ko stoji iza ovih pretnji, tako da se ova prva zvanična operacija Sajber komande SAD može smatrati bezuspešnom.

Kako je Šojgu pripretio Poljskoj, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sajber komanda SAD

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA