Najnovije

ŠOKANTNA IZJAVA AMERIČKOG AMBASADORA: SAD se nadaju da će Rusija dozvoliti Izraelu da bombarduje... (VIDEO)

SAD žele da isteraju sve strane vojne snage iz Sirije, rekao je američki ambasador u Siriji. Pored ruskih, naravno.

Izraelski avion (Foto: Pravda)

Američki ambasador u Siriji DŽejms DŽefri izjavio je u sredu da se Vašington nada da će Rusija dozvoliti da izraelske snage bombarduju iranske vojne snage na teritoriji Sirije nakon isporuke raketnog protivvazdušnog sistema S-300.

- Rusija je u dogovoru sa Izraelcima odobrila izraelske napade protiv iranskih ciljeva u Siriji. Sigurno se nadamo da će se takav pristup nastaviti - rekao je DŽefri na konferenciji za novinare, prema pisanju “Biznis insajdera”.

Ranije u oktobru, Rusija je isporučila svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 u Siriju nakon incidenta u kojem je ruski Il-20 avion oboren projektilom S-200 zbog manevra izvedenog od strane izraelskog aviona. Iran je još jedan ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada, pored Rusije. Međutim, Izrael smatra Teheran neprijateljem broj jedan i obećao je da će se boriti protiv iranskog vojnog jačanja u Siriji.

- Izrael ima egzistencijalni interes da blokira Iran od primene sistema za formiranje snažnih snaga unutar Sirije a protiv Izraela. Mi razumemo egzistencijalni interes i podržavamo Izrael - rekao je DŽefri.

- Naši neposredni napori su da pokušamo da smirimo situaciju i onda pređemo na dugoročno rešenje - rekao je on.

Prema DŽefriju, SAD imaju za cilj da se kreću ka političkom rešenju konflikta i da se osigura da se sve strane vojske povuku iz Sirije - naravno, pored Rusije.

- Rusi, budući da su bili tamo ranije, u stvari ne bi se povukli, ali imate još četiri vojne sile - Izraelce, Turke, Irance i Amerikance - koji se nalaze u Siriji. To je opasna situacija - rekao je DŽefri.

Teheran je rekao da će ostati u Siriji sve dok predsednik Bašar al-Asad to želi. Kao i Rusija, Iran ima službeni poziv predsednika Asada da bude u zemlji. Ranije u junu, Asad je naglasio da je pozvao saveznike u svoju zemlju i nikada ne bi tražio od njih da odu, kako to zahtevaju SAD i Izrael, čak i kao deo bilo kakvog mirnog rešenja. Turska je s druge strane, od 2016. godine dva puta upala u severnu Siriju, i ima za cilj uništenje kurdskih snaga koje sada ratuju protiv džihadista Islamske države uz podršku SAD i Koalicije.

Ruske snage pomogle sirijskoj vojsci u važnoj akciji na jugu Sirije. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izraelski napadi na iranske ciljeve u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA