Najnovije

TRAMPOVIH PET DANA TOTALNOG LUDILA: Insajderski izveštaj detaljno opisuje što se sve događalo oko američkog predsednika u Parizu!

Na putu prema Parizu prošli petak u predsedničkom avionu Donalda Trampa zazvonio je telefon. Bila je to britanska premijerka Tereza Mej koja je želela da mu čestita na dobrim rezultatima republikanaca na 'Midterm' izborima u SAD-u, no reakcija Donalda Trampa poprilično je iznenadila.

Donald Tramp (Foto: Ria)

Naime, kako piše Vašington Post, Tramp je britansku premijerku počeo da proziva oko toga kako ništa ne čini po pitanju Irana, počeo je ispitivati oko Bregzita, a onda je morala otrpeti i tiradu oko trgovinskih ugovora SAD i evropskih zemalja. No, to je bio tek uvod u pet burnih dana.

Insajderi iz Bele kuće otkrili su novinarima kako je za vreme svog 43-satnog boravka u Parizu Tramp 'poludeo' zbog prebrojavanja glasova na Floridi, a njegovi najbliži suradnici morali su da slušaju i gledaju izlive besa zbog načina na koji su mediji popratili njegovu odluku da ne bude prisutan na svečanosti obeležavanja žrtava iz Prvog svetskog rata.

Tramp je zamerio i Makronu zbog njegovog medijskog nastupa u kojem je osudio nacionalizam, a što je Tramp doživio kao lični napad. Takođe, kada su se susreli Tramp i Makron, američki predsednik iskazao je frustraciju oko istih pitanja koje je zamerio i Terezi Mej.

- On se ponaša kao slona u staklari, a sada to može da vidi i ostatak sveta, kaže istoričar Daglas Brinkli.

U međuvremenu, Tramp se odlučio i na ko zna koju promenu u svojoj administraciji. Tako je preko vikenda odlučio da smeni šeficu Nacionalne sigurnosti Kirstjen Nilsen, a poverio se i kako ima nameru da zameni i šefa osoblja Bele kuće DŽon F. Kelija.

Službenik Bele kuće, koji svakodnevno komunicira s Trampom, kaže kako je po povratku iz Pariza Tramp krenuo u akciju dovođenja Nika Oersa na Kelyjevo mesto, ali ovaj šef osoblja američkog potpredsednika Majka Pensa navodno ne uživa poverenje ostalih kolega. Tako su ga upozorili da bi moglo doći do pada morala ostalog osoblja, pa čak i do egzodusa ostalih članova osoblja.

Tramp je nastavio da hvali Oersa, a važno je i to da je on lični favorit Trampove kćerke Ivanke i njenog supruga DŽareda Kušnera, ističe izvor iz Bele kuće.
 
Ništa manje nervozna nije navodno bila ni prva dama Melanija Tramp. Ona je u utorak pozvala na smenu zamenice savetnika nacionalne sigurnosti Mire R. Rikadel.

- Kancelarija Prve dame smatra kako ona više ne zaslužuje čast da služi u ovoj Beloj kući, poručila je Stefani Grišam, PR Melanije Tramp. Još u oktobru je Melanija poručila kako u kancelariji predsednika rade brojni ljudi kojima ona ne veruje, i da će na to upozoriti supruga.

Rikadel je navodno bila gruba prema kolegama na sastancima, svađala se s Melanijom oko njenog puta u Afriku, a navodno je širila i glasine o ministru obrane DŽimu Matisu. No, ono što je neuobičajeno u celoj priči jeste činjenica da se javno izašlo s problemima u javnost, pogotovo što je reč o nacionalnoj sigurnosti.

Problemi su nastali i oko otkaza glavnom državnom advokatu DŽefu Sizonsu, kojem je zamerio što se isključio iz istrage o ruskom uplitanju u predsedničke izbore 2016., te postavljanju Metjua DŽ. Vitakera na njegovo mesto. Kada je Trampa novinarka SiEnEn upitala kakve su njegove kvalifikacije i kako će se on uklopiti u istragu oko ruskog uplitanja, američki predsednik je izgubio živce: - Kakvo glupo pitanje, zbilja glupo pitanje. Ali pratim ja vaš rad, vi volite da pitate puno glupih pitanja, odbrusio joj  je Tramp.

Tokom boravka u Francuskoj Tramp je intenzivno pratio izbore u Americi, a najviše se žalio kako mu Kongres ne da novac za zid na američko-meksičkoj granici koji je obećao svojim biračima. Još iz aviona slao je besne tvitove o navodnim neregularnostima na glasačkim mestima i pretio kako bi on poslao 'puno bolje advokate da razotkriju prevaru'.

U subotu se Tramp probudio pre zore, ako je uopšte spavao, i već u 4:52 počeo slati tvitove, a onda je tokom dana i razgovorao sa zamenikom šefa osoblja Bele kuće odlučio i da se neće pojaviti na ceremoniji obeležavanja žrtava iz Prvog svetskog rata.

Članovi tajne službe upozorili su ga ima nekih poteškoća sa predsedničkim helikopterom, te da možda ne bi bilo pametno leteti kroz kišu i maglu do groblja koje je udaljeno nekih 70-ak kilometara od Pariza. Tramp je odlučio na svečanost da pošalje svoje predstavnike u timu koje se sastojalo od nekoliko generala, a to su jedva dočekali njegovi protivnici.
 
Tako je bivši državni sekretar DŽon F. Keri, inače odlikovani veteran Vijetnamskog rata, na Tviteru napisao: - Predsednik Tramp neće biti na svečanosti zbog kiše? Vojnicima nije smetalo što se bore na kiši, u blatu i po snegu, a mnogi su i poginuli za slobodu. NJima kiša nije smetala pa ne bi trebala ni američkom predsedniku.

Tada je Tramp potpuno izgubio živce, a nastradali su njegovi najbliži saradnici jer ga niko nije upozorio da bi ovaj gaf mogao da preraste u pravu PR noćnu moru: - Zbog vas sad izgledam užasno, navodno je kazao Tramp, a posebno je bio ljut na šefa kabineta.

U nedelju mu je Makron do kraja pokidao živce, svojim govorom u kojem je napao nacionalizam, i to pred njim i Putinom. Tramp je savetnicima kasnije rekao da je govor doživeo kao 'ličnu uvredu'. Na povratku u Vašington Tramp nije ostao dužan Makronu, pa je vest o stvaranju evropske vojske komentarisao sledećim rečima: - Kako im je to pomoglo u prošlosti? Učili su nemački u Parizu pre nego li su Amerikanci došli.

Onda se obrušio na trgovinske sporazume između Francuske i SAD, a zatim se dotakao i popularnosti francuskog predsednika: - Emanuelov problem je što i nije baš popularan u Francuskoj. Podržava ga samo 26 posto ljudi, a stopa nezaposlenosti mu iznosi 10 posto. I usput, nema većih nacionalista od Francuza. Vrlo su ponosni i neka su, tako i treba. E pa onda učini Francusku ponovo velikom, zaključio je Tramp.

Pročitajte OVDE ko kaže da će gospodari vaseljene će za sebe praviti svet superčoveka uz pogibiju milijardi ljudi!

Izvor: Jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta kaže čuveni Noam Čomski o Trampu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA