Најновије

ТРАМПОВИХ ПЕТ ДАНА ТОТАЛНОГ ЛУДИЛА: Инсајдерски извештај детаљно описује што се све догађало око америчког председника у Паризу!

На путу према Паризу прошли петак у председничком авиону Доналда Трампа зазвонио је телефон. Била је то британска премијерка Тереза Меј која је желела да му честита на добрим резултатима републиканаца на 'Мидтерм' изборима у САД-у, но реакција Доналда Трампа поприлично је изненадила.

Доналд Трамп (Фото: Ria)

Наиме, како пише Вашингтон Пост, Трамп је британску премијерку почео да прозива око тога како ништа не чини по питању Ирана, почео је испитивати око Брегзита, а онда је морала отрпети и тираду око трговинских уговора САД и европских земаља. Но, то је био тек увод у пет бурних дана.

Инсајдери из Беле куће открили су новинарима како је за време свог 43-сатног боравка у Паризу Трамп 'полудео' због пребројавања гласова на Флориди, а његови најближи сурадници морали су да слушају и гледају изливе беса због начина на који су медији попратили његову одлуку да не буде присутан на свечаности обележавања жртава из Првог светског рата.

Трамп је замерио и Макрону због његовог медијског наступа у којем је осудио национализам, а што је Трамп доживио као лични напад. Такође, када су се сусрели Трамп и Макрон, амерички председник исказао је фрустрацију око истих питања које је замерио и Терези Меј.

- Он се понаша као слона у стаклари, а сада то може да види и остатак света, каже историчар Даглас Бринкли.

У међувремену, Трамп се одлучио и на ко зна коју промену у својој администрацији. Тако је преко викенда одлучио да смени шефицу Националне сигурности Кирстјен Нилсен, а поверио се и како има намеру да замени и шефа особља Беле куће Џон Ф. Келија.

Службеник Беле куће, који свакодневно комуницира с Трампом, каже како је по повратку из Париза Трамп кренуо у акцију довођења Ника Оерса на Келyјево место, али овај шеф особља америчког потпредседника Мајка Пенса наводно не ужива поверење осталих колега. Тако су га упозорили да би могло доћи до пада морала осталог особља, па чак и до егзодуса осталих чланова особља.

Трамп је наставио да хвали Оерса, а важно је и то да је он лични фаворит Трампове кћерке Иванке и њеног супруга Џареда Кушнера, истиче извор из Беле куће.
 
Ништа мање нервозна није наводно била ни прва дама Меланија Трамп. Она је у уторак позвала на смену заменице саветника националне сигурности Мире Р. Рикадел.

- Канцеларија Прве даме сматра како она више не заслужује част да служи у овој Белој кући, поручила је Стефани Гришам, ПР Меланије Трамп. Још у октобру је Меланија поручила како у канцеларији председника раде бројни људи којима она не верује, и да ће на то упозорити супруга.

Рикадел је наводно била груба према колегама на састанцима, свађала се с Меланијом око њеног пута у Африку, а наводно је ширила и гласине о министру обране Џиму Матису. Но, оно што је неуобичајено у целој причи јесте чињеница да се јавно изашло с проблемима у јавност, поготово што је реч о националној сигурности.

Проблеми су настали и око отказа главном државном адвокату Џефу Сизонсу, којем је замерио што се искључио из истраге о руском уплитању у председничке изборе 2016., те постављању Метјуа Џ. Витакера на његово место. Када је Трампа новинарка СиЕнЕн упитала какве су његове квалификације и како ће се он уклопити у истрагу око руског уплитања, амерички председник је изгубио живце: - Какво глупо питање, збиља глупо питање. Али пратим ја ваш рад, ви волите да питате пуно глупих питања, одбрусио јој  је Трамп.

Током боравка у Француској Трамп је интензивно пратио изборе у Америци, а највише се жалио како му Конгрес не да новац за зид на америчко-мексичкој граници који је обећао својим бирачима. Још из авиона слао је бесне твитове о наводним нерегуларностима на гласачким местима и претио како би он послао 'пуно боље адвокате да разоткрију превару'.

У суботу се Трамп пробудио пре зоре, ако је уопште спавао, и већ у 4:52 почео слати твитове, а онда је током дана и разговорао са замеником шефа особља Беле куће одлучио и да се неће појавити на церемонији обележавања жртава из Првог светског рата.

Чланови тајне службе упозорили су га има неких потешкоћа са председничким хеликоптером, те да можда не би било паметно летети кроз кишу и маглу до гробља које је удаљено неких 70-ак километара од Париза. Трамп је одлучио на свечаност да пошаље своје представнике у тиму које се састојало од неколико генерала, а то су једва дочекали његови противници.
 
Тако је бивши државни секретар Џон Ф. Кери, иначе одликовани ветеран Вијетнамског рата, на Твитеру написао: - Председник Трамп неће бити на свечаности због кише? Војницима није сметало што се боре на киши, у блату и по снегу, а многи су и погинули за слободу. Њима киша није сметала па не би требала ни америчком председнику.

Тада је Трамп потпуно изгубио живце, а настрадали су његови најближи сарадници јер га нико није упозорио да би овај гаф могао да прерасте у праву ПР ноћну мору: - Због вас сад изгледам ужасно, наводно је казао Трамп, а посебно је био љут на шефа кабинета.

У недељу му је Макрон до краја покидао живце, својим говором у којем је напао национализам, и то пред њим и Путином. Трамп је саветницима касније рекао да је говор доживео као 'личну увреду'. На повратку у Вашингтон Трамп није остао дужан Макрону, па је вест о стварању европске војске коментарисао следећим речима: - Како им је то помогло у прошлости? Учили су немачки у Паризу пре него ли су Американци дошли.

Онда се обрушио на трговинске споразуме између Француске и САД, а затим се дотакао и популарности француског председника: - Емануелов проблем је што и није баш популаран у Француској. Подржава га само 26 посто људи, а стопа незапослености му износи 10 посто. И успут, нема већих националиста од Француза. Врло су поносни и нека су, тако и треба. Е па онда учини Француску поново великом, закључио је Трамп.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да ће господари васељене ће за себе правити свет суперчовека уз погибију милијарди људи!

Извор: Јutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта каже чувени Ноам Чомски о Трампу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА