Najnovije

STRAH I TREPET DŽIHADISTA: Pogledajete kako Su-34 u sadejstvu sa teškim raketnim bacačima „Golan“ bombarduju teroriste (VIDEO)

Za likvidaciju „džihadističkog“ uporišta na jugu Sirije (deo teritorije istočno od grada Suvajda koji je veoma slabo naseljen i teško prohodan) upotrebljeni su lovci-bombarderi SU-34, ali i specijalno projektovani raketni bacači „Golan-1000“ napravljeni na bazi osnovnog borbenog tenka T-72, uključujući i „Golan-400“ koji kao svoju platformu koriste prenamenjeno kamionsko vozilo.

SU 34 (Foto: mil.ru)

Na Tviteru se pojavio video materijal, na kojem se vidi da su ova sredstva postavljena na rusku kamionsku platformu GAZ-3308 “Sadko”. Naime, vojni kamioni ovog tipa su 2005. godine isporučeni Siriji u broju od 110+ komada. Oni su posle dve godine ispitivanja usvojeni u jedinice sirijske armije. Na njih su Sirijci montirali lansirne platforme (jedni ili dve) na kojima se nalazi isti broj improvizovanih raketa.  

Efektivni domet ovog oružja nije prtereano veliki (1500-2000 metara), ali ga karakteriše velika razorna moć bojeve glave. Ona može da napravi zaista veliku štetu kada se sa njom pogodi cilj.


Popularne „sirijske Kaćuše“ su svojim rukama napravili specijalisti iz sastava elitne 4. tenkovske divizije. Ovu jedinicu na terenu još nazivaju i „tenkovskom jedinicom za specijalne operacije“. Radi se o sredstvima koja su veoma upotrebljiva u borbi protiv zabarakadiranog neprijatelja, neprijatelja koji je ukopan. Posebno se to efikasno pokazalo prilikom uličnih borbi u Damasku, ali kao što vidimo isti se pozitivno pokazuje i na prostoru koji se nalazi van naseljenih mesta.

Međutim, sirijska armija se nije oslanjala samo na ova sredstva za vatrenu podrušku. U napadu mehanizovanih jedinica asistenciju su davali i udarni helikopteri Mi-25 (eksportna verzija helikoptera Mi-24D) i interesantno protivpodmornički Ka-28. NJihova uloga je bila čisto bombarderska, gde su sa velike visine po teroristima delovali gravitacionim bombama. U jednom momentu ispred SAA se podiglo nekoliko gustih crnih oblaka posle čega se dobro protresao ceo krajolik. Sirijski snimatelj koji prati jedinice je u tom momentu na nebu uhvatio ruskog lovca-bombardera Su-34 koji je dejstvovao po neprijatelju.

Specijalne ruske jedinice ušle u Libiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA