Najnovije

Svetosavski univerzitetski turnir u šahu 2018 (FOTO)

Tradicija održavanja Svetosavskog univerzitetskog turnira duga četvrt veka uspešno je nastavljena u utorak, 30. januara 2018. godine na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Petu godinu zaredom, ovaj fakultet je domaćin ljubiteljima drevne igre. Okupio se rekordan broj učesnika – 50!

Svetosavski šahovski turnir (Foto: Pravda)

Ono što je obeležilo ovaj turnir studenata, profesora i gostiju je veoma jak profesorski sastav. Profesori su ovoga puta zaigrali profesorski i zauzeli najbolja mesta na turniru. Pobedio je internacionalni majstor Goran N. Todorović, profesor na Univerzitetu privredna akademija. On je osvojio 6 poena koliko i drugoplasirani FIDE majstor, doc. dr Miloš Nikolić (Saobraćajni fakultet). Treće mesto na turniru pripalo je gostu Dušanu Vukoviću sa 5,5 poena. On je ove godine uspešno zamenio svog sina, internacionalnog majstora Vladimira Lukovića, prošlogodišnjeg ukupnog pobednika, koji zbog obaveza na fakultetu nije mogao da učestvuje. Treću profesorsku nagradu, a ukupno četvrtao mesto na turniru, osvojio je FIDE majstor prof. dr Dušan Mikičić (Elektrotehnički fakultet).      
Najuspešniji student na turniru je bio Slaven Paštar (Fakultet organizacionih nauka) sa 5 poena. FIDE majstor Pavle Dimić (Ekonomski fakultet) osvojio je 4,5 poena, a Milun Zajić (Pravni fakultet) 4 poena.

Kod studentkinja Lena Miladinović (Fakultet političkih nauka) sa 4,5 poena osvojila je prvu žensku nagradu. Drugu je osvojila Tijana Petrović (Filološki fakultet), a treću Ivan Prijović.
Slaven Paštar i Lena Miladinović, kao najuspešniji student i studentkinja na turniru stekli su pravo učešća na finalnom turniru studenata i studentkinja Beograda koji nosi naziv „Trofej Verice i Srećka Nedeljkovića“. Pored rezultata Dušana Vukovića, od gostiju su odličan plasman zabeležili i otac Borivoje Petrić (Hram Svetog proroka Ilije u Mirijevu) i ženski FIDE majstor Radmila Kovačević (Biblioteka srpske Patrijaršije), oboje sa 5 osvojenih poena.

 Zahvaljujući brojnim donatorima svi učesnici turnira su dobili vredne nagrade i poklone. Ove godine to su bili: Eparhija Bačka, Patrijaršijski upravni odbori SPC, Štampariji Izdavačke fondacije Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke SPC, Zadužbina manastira Hilandara, redakcija „Pravoslavlja“, Muzej SPC i Biblioteka Srpske Patrijaršije. 
Turnir su, kao i prošle godine, otvorili protojerej-stavrofor prof. dr Dragan Milin, u ime domaćina, a u ime Univerzitetskog sportskog saveza Beograda prof. dr Vladimir Koprivica, predsednik.  
Turnir se igrao po švajcarskom sistemu u 7 kola sa tempom igre 10 minuta po igraču uz bonifikaciju od 5 sekundi po potezu. Organizatori turnira su bili Pravoslavno bogoslovski fakultet, Univerzitetski sportski savez Beograda, Šahovski klub „Bogoslov“ i Šahovski klub „Studentski grad“, a sudio je Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA