Najnovije

ALEKSANDAR DUGIN U BEOGRADU: Četvrta politička teorija donosi nova rešenja

Profesor Dugin je govorio o potrebi za novim političkim idejama, imajući u vidu da su sva tri politička koncepta Moderne (liberalizam, komunizam/marksizam i nacionalizam/fašizam) ili potrošena ili destruktivna ili nemaju uporište u današnjem realnom svetu.

Predavanje (Foto: Gepolitica.ru)

Četvrta politička teorija je koncept koji pruža mogućnost za stvaranje novih političkih paradigmi, zasnovanih na novim osnovama. U središtu liberalizma je individua, u središtu komunizma klasa, a u središtu nacionalizma je rasa – u središtu Četvrte političke teorije je narod, koji je kao koncept i fenomen davno izgnan iz javnog političkog diskursa. Jedan od razloga za to je totalitarna priroda sva tri ranija preovlađujuća politička koncepta. Četvrta politička teorija prevazilazi totalitarizam prethodnih političkih koncepata i u praktičnom smislu se poziva na hajdegerijanski pojam i koncept Dasain.
Profesor Dugin je, takođe, govorio i o potrebi naroda da sačuvaju svoje identitete i tradicionalne vrednosti, jer u suprotnom, preti nestanak ne samo narodima, nego i svakom pojedincu, koga neoliberalizam prvo razlaže i otuđuje od svih kolektivnih identiteta, a zatim i od pripadnosti čovečanstvu, kao kolektivnom identitetu, što može dovesti do posthumanizma i veštačke inteligencije, koji bi trebalo da zamene ljude, te u tim uslovima i usisivač može pretendovati na svoja prava. Kako ne bi došlo do toga da mašine budu osnova budućih društava i da usisivači postanu važniji od ljudi, potrebno je da se ljudi okrenu onome što ih čini ljudima, da misle i kroz svesni govor oblikuju svoje misli – koje treba da postanu dela u saglasju sa mislima i jezikom.

Za sutra, 1. marta, zakazano je predstavljanje knjige Mrežni ratovi, koja je objavljena na srpskom jeziku.  Predstavljanje knjige je zakazano na Pravnom i poslovnom fakultetu, u Knez Mihailovoj, 33.  u 18 sati. O knjizi će govoriti autori, Aleksandr Dugin i Leonid Savin. O poseti Leonida Savina Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu čitajte OVDE. Izvor: Geopolitica.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA