Najnovije

NORVEŠKA SE NAORUŽAVA: Opšta frka od Rusije!

Norveška ubrzano povećava svoje odbrambene kapacitete zbog straha od "agresije Rusije", koju je premijer skandinavske zemlje opisao kao "nepredvidivog suseda sa istoka".

Norveška vojska (Foto: Jutjub)

Norveška, država članica NATO alijanse i zemlja koja deli granicu sa Rusijom, u narednih 20 godina povećaće vojni budžet za skorro 25 milijardi evra, prenosi AFP.
Obraćajući se medijima u Oslu, premijerka Erna Solberg podvukla je da su "geopolitičke okolnosti, nažalost, krenule veoma lošim putem poslednjih godina".
- Imamo veoma nepredvidivog suseda na istoku koji jača svoje vojne kapacitete i pokazuje volju da vojnu snagu iskoristi u političke svrhe - istakla je Solberg.
Premijerka nordijske zemlje rekla je i da "Norveška trenutno nije adaptirana na trenutnu geopolitičku situaciju".
Norveška će pomenute milijarde evra utrošiti na četiri nuklearne podmornice, 52 borbena aviona "F-35" i avione koji će nadziati teritorijalne vode. Takođe, postoje planovi da oružane snage budu znatno prisutnije u Finmarku, krajnjem severoistoku Norveške koji se takođe graniči s Rusijom. Prema pisanju norveškog "Aftenpostena", granične patrole će znatno češće obilaziti tu zabačenu regiju.
Ova reakcija Norveške samo je jedna u nizu poteza NATO alijanse, koja je prethodno pojačala prisustvo i u Poljskoj, koja se takođe graniči s Rusijom.
Ipak, postoje i oni kojima se ovako agresivni potezi Alijanse ne dopadaju. Minisar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je za "Bild" da NATO podiže tenzije konstantnim vojnim vežbama ispred ruskih granica.
- Ne bi trebalo da potpirujemo situaciju na takav način. Ko god veruje da će NATO vežba na istoku doneti sigurnost, u velikoj je zabludi. Nemojmo oživljavati stare sukobe - jasan je bio Štajnmajer.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA