Najnovije

KINESKA VLADA JASNO PORUČILA: "Nećemo pregovarati sa SAD o ključnim interesima!"

Kina bi pozdravila uspešan ishod predstojećih trgovinskih pregovora sa SAD, ali je u potpunosti spremna na sve ishode i neće pregovarati o ključnim interesima, izjavio je danas neimenovani zvaničnik kineske vlade povodom dolaska američke trgovinske delegacije u Peking.

Ilustracija (Foto: public)

On je naglasio da razgovori moraju da budu održani na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist i poručio da Peking neće popustiti ni pred kakvim trgovinskim pretnjama Vašingtona niti će prihvatiti bilo kakve preduslove za razgovore, preneo je Rojters.

Američka trgovinska delegacija na najvišem nivou boraviće u četvrtak i petak u Pekingu, u vreme kada traje spor između dve najveće svetske ekonomije.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će uvesti tarife na kinesku robu u vrednosti od do 150 milijardi evra kako bi kaznio Kinu zbog zahteva za zajednički poduhvat i drugih politika koje, tvrdi Tramp, primoravaju američke kompanije da predaju svoje intelektualno vlasništvo kineskim konkurentima, koje podržava država.

Kina je negirala da primorava kompanije da prenose tehnologiju i obećala je da će se odgovoriti na bilo kakve američke tarife.

"U slučaju trgovinskog rata, imamo mnogo veću mogućnost da izdržimo (posledice) nego SAD", tvrdi neimenovani zvaničnik.

Američki federalni sud naložio je Iranu da plati 6 milijardi dolara odštete porodicama nastradalih u terorističkom napadu na NJujork 11. septembra 2001. godine jer je, kako se navodi, nekoliko državnih institucija doveo u vezu s pomaganjem teroristima Al Kaide. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dojče Vele o Kini

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA