Najnovije

PAKLENI PLAN ŠIPTARA ZA SEVER KOSOVA NEĆE USPETI: Odgovor srpske vojske biće munjevit

Plan samoproglašenih vlasti u Prištini da uz pomoć saveznika iz NATO preuzme kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije može da “zapali” ceo region, i Beograd je već nezvaničnim kanalima upozorio najvažnije evropske igrače od opasnosti i domino efekta ovakvog scenarija.

Ilustracija (Foto: vs.rs)

Kako se saznaje, Srbija je poslala jasne signale da bi preuzimanje Jarinja i Brnjaka - koje se uveliko razrađuje u bazi “Bondstil” i koji us sprovodile takozvane Kosovske bezbednosne snage, mogle da izazovu eskalaciju nasilja u pokrajini, a i šire, i da su srpske bezbednosne snage spremne da reaguju.

Izvori navode da bezbednosne službe Srbije imaju podatke o postojanju nekoliko scenarija Prištine.

Pojedini elementi ovih planova već su isprobani u martovskom nasilju 2004. godine, ali i nedavno, prilikom hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovksoj Mitrovici.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, potvrdio je juče da Vojska Srbije pažljivo prati sva bezbedosna dešavanja na našim prostorima i da je spremna za svaku mogućnost.

- Na prostoru KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odgovornost za bezbednost svih onih koji žive u našoj južnoj pokrajini snosi Kfor. Očekujemo od pripadnika Kfora da ispuni svoju misiju - kaže Vulin.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su se do sada pojavljivale informacije o različitim planovima Prištine, ali smatra da se nepriznate vlasti u Prištini neće upustiti u rizik da ničim izazvani započnu akciju koja bi mogla da izazove ozbiljne sukobe i nasilje.

- Glavna uloga Kfora jeste da spreči destabilizaciju situacije. Takođe, Srbija stalno upozorava na rizik po bezbednost srpskog naroda na KiM - kaže Drecun.

Sličnog mišljenja je i stručnjak za bezbednost, profesor Radomir Milašinović:

- Srbija mora da bude duboko svesna da će nepriznate vlasti u Prištini posegnuti za nekim od tih planova. Tajming i izbor scenarija biće dogovoren sa zapadnim patronima. Prilikom donošenja odluke, oni će se truditi da prođu što “jeftinije"i da u dokazivanju svog “suvereniteta” ne uđu u bitku koju ne mogu da dobiju. Za srpski narod bio bi najopasniji hrvatski model, koji bi podrazumevao široku frontalnu akciju zauzimanja severa.

Kesić kažee da se priprema teren za priznavanje Kosova, kao, nismo to mi, to je "žuti Lazar predao". Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kompletno naoružanje i oprema vojske Srbije 2017.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA