Najnovije

TURSKA: Naći ćemo alternativu američkim bombarderima F-35! Odluka Senata SAD je za žaljenje!

Ankara će naći alternativu posle odluke Senata SAD da Turskoj zabrani učešće u programu proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije F-35, izjavio je Binali Jildirim.

F 35 (Foto: Jutjub)

Turski premijer je pritom ocenio: „Ovo je neuspešan razvoj situacije. Samo, Turska neće ostati bez alternative. Odluka Senata SAD je za žaljenje jer protivreči duhu strateškog partnerstva naših zemalja“.

Jildirim nije ništa više rekao, ali „alternativa“ mogu biti ili ruski Su-57 ili kineski lovac pete generacije.

Ukoliko razvoj situacije krene zaista na tu stranu, izbor će biti najverovatnije Su-57.

A to će možda biti i početak istupanja Turske iz NATO - ukoliko zapadna vojna alijansa ne pristane da jedna od ključnih država članica ima i savremeno rusko naoružanje.

Minimum je bitna promena američko-turskih odnosa. Samim tim: odnosa Ankare i sa glavnim američkim saveznicima.

Šef turske diplomatije, Mevlut Čavušoglu, ubrzo potom je objavio:

„Ne odustajemo od kupovine S-400. To pitanje je zatvoreno. Turska se neće odreći tih raketnih sistema bez obzira na odluku američkog Senata“.     

Prethodno je turski ministar odbrane - Nuretin DŽanikli - nazvao ucenom zahtev Vašingtona da Ankara odustane od kupovine ruskih zenitnih raketnih sistema S-400, uz koji je išla otvorena pretnja da će Turska, u suprotnom, ostati bez F-35.

DŽanikli je podsetio državni i vojni vrh SAD da je njegova zemlja za taj avion već uplatila 800 miliona dolara avansa.

Američki Senat je izglasao predlog budžeta Pentagona za 2019-tu iz kojeg je izbrisano učešće Turske u proizvodnji F-35, a samim tim je odsekao tursku ratnu avijaciju od mogućnosti nabavke najnovijeg ratnog aviona SAD.

U konačnu verziju zakona o budžetu verovatno će biti ugrađen i zahtev Beloj kući da protiv Turske uvede sankcije ako dođe do kupovine S-400. Tačna formulacija biće plod usaglašavanja Senata i Predstavničkog doma.

U trenutnoj verziji piše i da se šef Pentagona (DŽejms Matis) i državni sekretar (Majkl Pompeo) obavezuju da najkasnije krot dva meseca od momenta konačnog usvajanja zakona predlože Kongresu SAD budući „status odnosa između SAD i Turske“.             

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj krajem maja je upozorio Vašington da Turska može „preduzeti mere protiv SAD“ ako one odbiju da joj isporučuju F-35.

Vladimir Putin je - imajući u vidu narastajući američki pritisak na Ankaru - objavio da će Rusija ubrzati isporuku Turskoj S-400.

Pročitajte OVDE zašto će SAD da poludi a tiče se Rusije i Turske.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte nove snimke F 35.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA