Najnovije

Kako je ispadanje Nemačke sa Mundijala uzburkalo međudržavne odnose?

Polemika oko Mesuda Ozila, poznatog fudbalera turskog porekla koji je optužen za poraz nemačke reprezentacije u Rusiji, potvrđuje koliko su delikatni odnosi između Berlina i Ankare.

Mesud Ozil (Foto: Jutjub)

Ispadanje Nemačke sa svetskog prvenstva u Rusiji danima je predmet debate na relaciji Berlin–Ankara u kojoj se potežu i teški argumenti kao što su islamofobija, progoni „turskih gastarbajtera”, koji se navodno nisu uklopili u tamošnje društvo, (ne)lojalnost prema zemlji rođenja. U toj letnjoj polemici se na udaru našla i kancelarka Angela Merkel.

„Ozil je kriv za sve. On ne voli Nemačku”, čuju se optužbe u Berlinu posle kraha fudbalske reprezentacije na svetskom prvenstvu. Polemika se danima rasplamsava, što potvrđuje da su u pitanju i političke igre između pojedinih struktura u dve zemlje, u svakom slučaju mnogo više od loptanja. Dve zemlje već duže vreme ne mogu da nađu zajednički jezik oko borbe protiv terorizma i približavanja Ankare EU. U takvoj situaciji dovoljan je i bizaran povod da se rasplamsaju strasti.

Sve je zapravo počelo pre nego što su nemački fudbaleri otputovali u Rusiji. Mesud Ozil i njegov kolega Ilkaj Gundogan su se u Londonu u maju slikali sa predsednikom Tajipom Erdoganom dok je bio u poseti Engleskoj. To su u pojedinim političkim strankama u Nemačkoj doživeli kao politički izazov, pogotovo što je Berlin zabranio turskim političarima da vode predizbornu kampanju u Nemačkoj, gde živi i radi oko tri miliona radnika turskog porekla. To je naišlo na oštre osude u Ankari. U Nemačkoj su posle fotografisanja Ozila s Erdoganom postavili pitanje: da li je on lojalan nemačkoj reprezentaciji, odnosno da li strani radnici uopšte mogu da se integrišu u nemačko društvo?

Pročitajte OVDE šta je FIFA nedavno odlučila.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turci kupuju kuće u Srbiji za 3.000 evra.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA