Najnovije

RUSKI "RATNIK 3": Više mu ni metak ne može ništa (VIDEO)

U Rusiji su stvorili prvi egzoskelet za ruske „vojnike budućnosti“, koji će biti sastavni deo opreme perspektivnog borbeno-taktičkog sistema „Ratnik 3“. Ovaj moćni oklop pomoći će vojnicima da se značajno manje umaraju dok su pod opterećenjem.

Ruski "Ratnik 3" (Foto: Jutjub)

Egzoskelet je već prošao testiranja u ruskoj vojsci, a posetioci ovonedeljne izložbe oružja i vojne tehnike „Armija 2018“ u Podmoskovlju imaju priliku da ga vide u paviljonu ruske državne korporacije „Rosteh“.

Prvi prototipni model egzoskeleta za buduću opremu „Ratnik 3“ omogućava vojnicima da lakše prenose opterećenje do 50 kilograma, navodi proizvođač „Centralni istraživački institut za preciznu mašinsku izgradnju“ (CNIITOČMAŠ) iz Podoljska.

Zahvaljujući egzoskeletu, vojnik se u njemu manje umara, a pritom ima mnogo veću nosivu sposobnost.

 

Ove godine je na forumu „Armija“ predstavljen prototip egzoskeleta sa šlemom i naočarima „Ratnika“, koji daju prikaz mape područja. Ovaj model ima one funkcije, koje su ranije bile nedostupne. Vojniku u tom oklopu ništa ne smeta — on može da sedi, leži, ustane, zauzme bilo koji položaj.

Egzoskelet ima pomoćne konstrukcije — opasuju ramena, leđa i noge.

Prototip je napravljen od polimera ojačanog ugljeničnim vlaknima — izuzetno izdržljivog i laganog materijala, a težina egzoskeleta u zavisnosti od opreme može varirati od četiri do osam kilograma.

Proizvođač veruje da će ova oprema znatno „olakšati život vojnika“. Konstrukcija nema elektroniku i praktično je neprimetna na vojniku, što govori da je reč o tzv. „pasivnom egzoskeletu“. Oklop se može obući za oko minut, a skinuti za 20 sekundi. Da bi se navikli na taj oklop, vojnici treba da prođu dvonedeljni trening.

„Ovaj model pasivnog egzoskeleta značajno povećava fizičke sposobnosti vojnika. Obezbeđuje zaštitu zglobova, kičme i može da se prilagodi rastu, tj. visini vojnika“, kažu u pres-službi proizvođača.

Trenutno je egzoskelet napravljen za određene zadatke. Posebno će odgovarati snajperistima, čija oprema ponekad teži i 80 kilograma, kao i vojnicima koji ceo dan provode na nogama. On će pomoći prilikom marševa i sprovođenja ofanzivnih operacija.

Egzoskelet je već prošao testiranja u ruskoj vojsci i organima unutrašnjih poslova, a kako je ranije izjavio jedan od šefova „Rosteha“ Sergej Abramov, prototip je testiran u „uslovima realnih borbenih dejstava“. Prilikom testiranja je potvrđena visoka efikasnost. 

Takođe, paralelno sa ovim radi se i na aktivnom egzoskeletu, opremljenim elektronikom. On se trenutno usavršava i planirano je da bude predstavljen na nekoj od izložbi u skorije vreme.

Vojni eksperti kažu da će jedinstvena oprema rusku vojsku učiniti praktično nedodirljivom na bojnom polju.

Jedinice opremljene borbenom opremom „Ratnik 3“ imaće nezavisnost, autonomnost i samoodrživost prilikom obavljanja različitih borbenih zadataka u različitim uslovima, a takođe će biti u stanju i da se integrišu u sastav artiljerijsko-raketne izvidnice.

 

Oprema „Ratnik“ je već u upotrebi ruske vojske, koja je do sada zadužila preko 120 hiljada kompleta „Ratnika“ prve i druge generacije, koji su se pokazali odlično i, kako navodi rusko Ministarstvo odbrane, spasili veliki broj života na sirijskom ratištu.

Borbena oprema „Ratnik“ obuhvata različite neprobojne šlemove i pancire, borbeni kombinezon, slušalice sa sistemom za zaštitu sluha, zaštitne naočare itd. Osim toga, kompleks opreme obuhvata i najsavremenije oružje, poput snajpera, automatskih puški, borbenih noževa, kao i izviđačke uređaje, koji mogu da proizvedu jedinstvene optičke i termičke snimke. 

Najmoderniji ruski brodovi na putu ka Siriji, prošli Bosfor, više OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA