Najnovije

DAČIĆ U BERLINU: Razvoj rešava nasleđene probleme

Srbija nastoji da vodi proaktivnu, jasno profilisanu i osmišljenu spoljnu politiku koja doprinosi njenom boljem pozicioniranju na regionalnom, evropskom i širem međunarodnom planu, izjavio je u Berlinu prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić (foto: Jutjub)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je učestvovao na ceremoniji obeležavanja 20 godina Registrovanog udruženja berlinskih privrednika "Berlinski privredni razgovori", u diskusiji na temu "Zapadni Balkan u Evropi – mogućnosti i izazovi".

Dačić je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer to omogućava održiv razvoj Srbije.

Napomenuo je da Srbija čvrsto veruje da je Evropska unija najbolji okvir za sve zemlje regiona i da će se u njoj najlakše ostvariti pojedinačni interesi svake zemlje ponaosob.

"Procesi evrointegracija, jačanja regionalne saradnje i unutrašnje reforme u zemljama Zapadnog Balkana su u velikoj meri komplementarni. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana suštinski je uticala na unapređenje regionalne saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom", ukazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je, međutim, dodao da kriza sa migrantima, nepoznanice koje je doneo Bregzit, kao i dileme koje je otvorila diskusija o budućnosti EU predstavljaju izazove bez presedana za Evropsku uniju, ali i za naš region.

"Jednostavnih i lakih rešenja za izazove bilo gde u svetu nema, ali Srbija smatra da je jedini ispravan smer za njihovo prevazilaženje, jačanje uzajamnih veza i stavljanje akcenta na ono što nas povezuje, a ne na ono što nas razdvaja. To je 'dobitna kombinacija' za svaku zemlju pojedinačno, ali i region kao celinu", istakao je Dačić.

"Srbija opredeljena za pozitivnu agendu" 

Ukazao je da je Srbija opredeljena da u odnosima sa susedima i zemljama regiona promoviše "pozitivnu agendu" – orijentisanu ka budućnosti i da nastoji da se u odnosima sa svim zemljama regiona težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova uzajamno-korisne saradnje.

"Ocenjujemo da bi to moglo da doprinese stvaranju povoljnije ukupne klime u regionu, a time i da olakša rešavanje nagomilanih nasleđenih pitanja. Upravo iz tih razloga, Srbija je snažno podržala nemačku inicijativu za pokretanje tzv. 'Berlinskog procesa' i sa velikom posvećenošću učestvovala u svim njegovim aktivnostima", istakao je šef srpske diplomatije.

Izdvojio je nekoliko postignutih rezultata u okviru "Berlinskog procesa": po ugledu na nemačko-francuski model, uspostavljena je Regionalna kancelarija za saradnju mladih, sa sedištem u Tirani, zaključen je Sporazum o osnivanju Transportne zajednice u JIE, sa sedištem u Beogradu, koja bi trebalo da počne sa funkcionisanjem do kraja ove godine i uspostavljen Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF), sa sedištem u Trstu, koji predstavlja i zastupa interese oko 350.000 kompanija.

"Spremnost na saradnju koju Srbija pokazuje u izgradnji regionalne saobraćajne infrastrukture jeste još jedan od načina na koji pokazujemo opredeljenost za mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Za nas je, u tom smislu, izgradnja auto-puta Niš–Merdare–Priština–Tirana–Drač jedan od ključnih prioriteta", istakao je Dačić.

Infrastrukturni projekti

Dodao je da će u predstojećem periodu akcenat biti stavljen i na realizaciju drugih infrastrukturnih projekata, poput rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš–Dimitrovgrad, Beograd–Budimpešta, Beograd–Niš i Beograd–Bar, kao i na završetak obilaznice oko Beograda, odnosno na radove na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima, za čiju realizaciju su neophodna odgovarajuća finansijska sredstva. Pored toga, u postupku je i izrada regionalne Studije hidroenergetskog potencijala.

"Kada je reč o regionalnim projektima ekonomskog karaktera, smatramo da bi u predstojećem periodu pažnju, između ostalog, trebalo posvetiti i sledećim temama: uspostavljanju zajedničkih graničnih kontrola u okviru regiona CEFTA i zajedničkog korišćenja opreme za graničnu kontrolu robe; uspostavljanju onlajn sistema za uvoz-izvoz, gde bi se institucijama u Srbiji i drugim Stranama CEFTA pomoglo da se sve (ili skoro sve) procedure u vezi sa izvozom, odnosno uvozom obavljaju elektronski; jačanju sistema elektronske trgovine (e-commerce) u regionu kroz definisanje pravila i jačanje bezbednosti učesnika", rekao je Dačić i dodao da su svi navedeni predlozi u direktnoj vezi sa Digitalnom integracijom.

"Ove projekte i inicijative sam naveo u želji da podstaknem vaše interesovanje za saradnju u njihovoj realizaciji", istakao je prvi potpredsednik Vlade.

OVDE pogledajte kako je Vučić postavio NATO generala za načelnika Generalštaba.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić na Oplencu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube