Najnovije

STRAH OD S-300 U SIRIJI: Rusi hlade usijane glave! Obaraju avion za šest minuta!

Hoće li divizioni sistemi S-300 koje će uskoro dobiti Sirija, "pokriti" njeno nebo ili će još više zakomplikovati situaciju u tom regionu, glavna su pitanja o kojima se raspravlja posle odluke Kremlja.

S-300 u akciji (Foto: Jutjub)

I dok u Moskvi misle da će S-300 "ohladiti glave" ratobornih u Stejt departmentu, SAD ocenjuju da će se zbog njih rizik povećati. Uostalom, još pre nekoliko meseci izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je izjavio da ako Sirijci zapucaju sa S-300, ti sistemi će biti uništeni.

O mogućnostima S-300 u Izraelu sve znaju, pa mnogi misle da njegovi avioni neće prelaziti granicu Sirije jer će biti oboreni. Vojni analitičari moskovske "Nezavisimaje gazete" tvrde da će na početku na komandnim punktovima S-300 biti ruski instruktori što znači da će i njihova efikasnost biti velika. Osim toga, u Moskvi su rekli da će nad Sirijom ometati rad satelitskih navigacijskih uređaja kao i avionskih radara potencijalnih protivnika.

Penzionisani ruski general Ajteč Bižev, koji je mnogo puta bio u Siriji, kaže da izraelska avijacija može preko Golanske visoravni da ulazi u Siriju na malim visinama, gađa ciljeve raketama i brzo se vrati.

Posadi S-300 je šest minuta dovoljno da uključi sve uređaje i ako se posle toga izraelski avioni nađu u Siriji, njima preti opasnost da budu srušeni. U klimatskim uslovima kakvi su u Siriji, S-300 ne može biti stalno uključen.

Prema podacima izraelskih medija, samo u poslednje dve godine Izrael je objktima u Siriji naneo više od dve stotine udara raketama i bombama. Početkom septembra su gađali čak i vojne sirijske objekte u provinciji Tartus gde Rusi imaju vojnu bazu.

Za sve vreme Sirijci su uspeli da obore samo jedan izraelski avion F-16. Inače, 10. februara Izrael je gađao avio-bazu nedaleko od Palmire i tada je avion pogođen, ali su dva pilota uspela da se katapultiraju na izraelskoj teritoriji.

Bez obzira na pretnje iz Tel Aviva da će uništiti sistem S-300, ako on bude gađao izraelske avione, to neće biti lako izvodljivo jer će ih ruska armija sigurno zaštititi. Pre nego što krenu u nove vojne akcije u Siriji, izraelsko vojno rukovodstvo će morati da razmisli da li mu se isplati sukob sa Rusijom.

Ciljevi

Divizion S-300 PMU2 može istovremeno da gađa 36 ciljeva sa 72 rakete 48H6E koje su u odnosu na stare mnogo bolje zaštićenje od protivničkog elektronskog ometanja. Mada u ponedeljak u Moskvi nisu kazali koliko će dostaviti Siriji diviziona, analitičari veruju da će ih biti najmanje tri a najviše pet.

Isporuke Damasku ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-300 primoraće Izrael da razmisli pre nego što ponovo napadne teritoriju Sirije, izjavio je za kinesku agenciju Sinhua zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Fejsal Mekdad. Pročitajte OVDE šta je još rekao.

Izvor: novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA