Najnovije

BLUMBERG: Priroda se igra sa Rusijom, a to bi moglo da je košta najvećeg izvora prihoda!

Rusija planira da posveti više pažnje na uticaj koje klimatske promene imaju na oblast permafrost, trajno zamrznutog sloja zemlje. Razloga ima - nekoliko milijardi.

Arktik (Foto: pixabay. com)

Odmrzavanje permafrosta, zaleđenog sloja zemlje koja pokriva više od polovine Rusije dovelo je zgrade, cevovode i druge infrastrukturne objekte u opasnost od oštećenja. Uz zagrevanje na Arktiku, koje je dva puta brže nego u ostatku sveta, to je veliki problem.

- Ekonomski gubitak je od 50 do 150 milijardi rubalja (2,3 milijarde dolara) godišnje - rekao je Aleksandar Krutikov, zamenik ministra za Daleki istok i razvoj Arktika.

- Ovaj problem mora da se reši, jer će iznos štete rasti svake godine. Veoma je ozbiljno. Cevi će eksplodirati, šipovi će se slomiti- rekao je Krutikov.

Komentari Krutikova su još jedan znak da Rusija, četvrti po veličini na svetu emiter štetnih materija, sve ozbiljnije razmišlja o efektima klimatskih promena.

Tokom većeg dela vremena koje je proveo na vlasti, ruski predsednik Vladimir Putin osporio je široko rasprostranjenu tvrdnju da je globalno zagrevanje gotovo isključivo plod ljudske aktivnosti. Ipak, ove godine konačno je odlučio da ratifikuje Pariski klimatski sporazum iz 2015. i rekao da Rusija mora da uradi sve što može da ublaži uticaj globalnog zagrevanja.

Porast temperature posebna je briga za rudarstvo, naftne i gasne kompanije. Područje permafrosta prekriva 15% ruske nafte i 80% područja na kojima se eksploatiše gas. Takođe, dom je za rudare, uključujući MMC Norlisk Nickel PAT, najvećeg proizvođača prefinjenog nikla i paladijuma.

Rusija već dugo gradi objekte na šipovima čime bi trebalo da se poboljša stabilnost u večitom ledu. Međutim, kako se zemlja greje i postaje mekša, postoje naznake da su problemi sve veći.

- Zgrade gube stabilnost kako se permafrost greje - rečeno je u "Nornikelju".

To je podstaklo Norlisk na izgradnju prvih novih domova u poslednjih nekoliko decenija, sa manje spratova.

Više novih kratera pronađeno je u gasom bogatom Jamal regionu, što je rizik za cevovode, a neke kuće su morale da se sruše u Norilsku, industrijskom gradu gde "Nornikelj" posluje.

Pitanje može da bude mnogo gore. Do 2050. godine, zagrevanje može da utiče na oko petinu objekata i infrastrukture širom oblasti večitog leda, što bi koštalo oko 84 milijardi dolara, prema istraživanju grupe naučnika sa Univerziteta DŽordž Vašington. To bi bilo jednako oko 7,5% ruskog bruto domaćeg proizvoda. Više od polovine stambenih nekretnina, u vrednosti od oko 53 milijardi dolara, takođe može biti oštećeno.

Kompanije već spremaju plan. Proizvođač gasa "Novatek PJSC" priprema novu infrastrukturu da se izbori sa zagrevanjem u narednih nekoliko decenija, rekao je njen vlasnik milijarder Leonid Mikelson.

On gleda da koristi tehnologiju koja pomaže da se sačuva da zemlja ostane zamrznuta, a takođe gleda na zadržavanje tečnog prirodnog gasa linije daleko od večitog leda preko platformi gravitacije na bazi obično koriste u of-sšor proizvodnji.

Grad Norilsk stavio je oko četvrtinu kuća pod poseban nadzor zbog njihove stabilnosti temelja, piše "Tajmirski Telegraf". Rudarska kompanija koja vadi dijamante "Alrosa PAT" pažljivo prati kopnene temperature i ima posebno odeljenje za nadzor večnog leda.

- Proučavanje permafrosta jedan je od nepravedno zaboravljenih zadataka i prioriteta države. Kao ministarstvo nadležno za razvoj Arktika, ovu temu ne možemo zanemariti, jer direktno utiče na ekonomski razvoj - rekao je Krutikov.

Pročitajte OVDE  kakav to plan za Siriju ima Putin za razliku od Trampa.

Izvor: Blic/Blumberg

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube