Najnovije

GLOBALNA INICIJATIVA: Projekat za borbu protiv ilegalne trgovine

Projekat "Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti" biće fokusiran na ilegalnu trgovinu duvanom, alkoholom i drogama, analizirajući vezu između ilegalne trgovine i korupcije u cilju smanjivanja tolerancije društva prema navedenim oblicima kriminala.

Detalji sa konferencije za medije (Foto: PR centar)

To je saopšteno na pres konferenciji, povodom tog projekta, koji realizuju Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda i Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Menadžerka projekta iz Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo Zorana Nikitović, kazala je da će se projekat fokusirati na ilegalnu trgovinu duvanom, alkoholom i drogama, analizirajući vezu između ilegalne trgovine i korupcije.

"Ciljevi projekta su ispitivanje nezakonitih poslova, kao što su: krijumčarenje duvana, alkohola i droge, falsifikovanje duvanskih i alkoholnih proizvoda, utvrđivanje veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala, utvrđivanje nedostataka u postojećem zakonskom okviru, razvijanje i sprovođenje trening kurseva u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine za policijske i carinske službenike, poreske organe itd, sprovođenje široke komunikacijske kampanje za podizanje svesti o problemu ilegalne trgovine i njenih veza sa drugim oblicima kriminala", navela je Nikitović.

Rukovodilac projektnih istraživanja u CEDEM-u Miloš Bešić je, predstavljajući istraživački deo projekta, naglasio da će se fokusirati na razjašnjavanje funkcionisanja odabranih oblika ilegalne trgovine analizom i modeliranjem posmatrajući ih, ne kao kriminal, već kao biznis sa specifičnim karakteristikama i okruženjem.

Vođa projektnog tima iz Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo Goran Lapčević, najavio je da će se, na osnovu prikupljenih podataka i rezultata istraživanja, kreirati trening programi za efikasnu borbu protiv ilegalne trgovine za grupu praktičara i stručnjaka sa teritorije Zapadnog Balkana u cilju, kako je dodao, povezivanja i obezbeđivanja osnova za buduću saradnju.

"A komunikaciona kampanja bi trebalo da doprinese podizanju svesti o značaju ilegalne trgovine i smanjivanju tolerancije društva prema navedenim oblicima kriminala, kao i uključivanju većeg broja ljudi iz nauke za rad na ovoj temi", rekao je Lapčević.

Projekat "Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti" finansira PMI IMPAKT - globalna inicijativa koju je pokrenuo “Filip Moris internacional inc” za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih dela.

Pročitajte OVDE kako je moćni francuski PVO sistem spreman za Srbiju.

Izvor: RTCG

Bonus video

Dritan je balista i sledbenik Prizrenske lige | Slavko Nikić

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube