Najnovije

PENZIONISANI AMERIČKI GENERAL ODLUČIO DA OTKRIJE SVETU: SAD poseduju naprednu svemirsku tehnologiju koja podseća na vanzemaljsku (VIDEO)

Penzionisani general-potpukovnik američkih ratnih snaga Stiven Kvast predstavio je koja bi potencijalna buduća svemirska tehnologija bila i zašto SAD ne bi trebale da zaostaju za tim.

Penzionisani general-potpukovnik američkih ratnih snaga Stiven Kvast (Foto: Jutjub)

Stiven L. Kvast je penzionisani general Ratnog vazduhoplovstva i bivši komandant Komande vazduhoplovnog obrazovanja i obuke u zajedničkoj bazi San Antonio-Randolf. Diplomirao je na Vojnoj akademiji Sjedinjenih Država sa astronautičkim inženjeringom, magistrirao je iz javne politike u “Harvard’s Kennedy School of Government”. On je bivši predsednik vazduhoplovnog univerziteta u Montgomeriju u Alabami i bivši pilot borbenih snaga sa bogatim borbenim i komandnim iskustvom. Autor je studije „Brzi prostor: Iskorišćenje ultra-niskog pristupa prostoru za izazove 21. veka.“

Kvast je nedavno radio kao komandant vazduhoplovne komande za obrazovanje i obuku (AETC) u zajedničkoj bazi San Antonio (JBSA), ali je povučen u avgustu. Navodno je odbijen za napredovanje i prerano mu je oduzeto dužnost jer je obično govorio o svemirskim problemima, uprkos navodnom nametanju na tu temu.

U predavanju Kvasta opisao je svemirske inovacije, tvrdeći da će promeniti sve, uključujući energiju, proizvodnju, tehnologiju i transport, istovremeno menjajući svetsku snagu.

Ako SAD nije vodeći u svemiru, tada će na tržištu koje uključuju energiju, transport, proizvodnju i IT dominirati oni koji vode novu „svemirsku trku“.

Kvast je rekao da kad god se formiraju nova tržišta mora postojati sila koja ga štiti i čuva, a samim tim i nastaje potreba za svemirskim snagama.

„Moć svemira će zauvek promeniti svetsku snagu. Kao istoričar, razmišljajući o činjenici da je tokom istorije čovečanstva tehnologija uvek menjala svetsku silu. Ali priča o odbacivanju novog i držanju i uklapanju u paradigme prošlosti je razlog što nijedna civilizacija nije zauvek trajala, a vrednosti bacaju druge vrednosti kada druga civilizacija pronalazi način da nađe konkurentsku prednost. Priroda moći, ili je imate i vaše vrednosti vladaju ili je nemate i morate je predati. Vidimo to igranje iznova i iznova u istoriji.“

Potom je ukazao na Kinu, koja, prema njegovim rečima, već gradi snagu koja je u osnovi mornarička flota, ali u svemiru.

„Svemir je mornarica 21. veka, umrežena ekonomija koja će dominirati bilo kojom linearnom zemaljskom ekonomijom u četiri elementa rasta i dominacije koji menjaju svetsku moć: transport, informacije, energija i proizvodnja. (…) Ko god stigne na novo tržište, postavlja vrednosti za to tržište. I možemo imati ili tržište sa vrednostima prilagođene našem Ustavu (…) ili bismo mogli imati vrednosti koje vidimo da se manifestuju u Kini. “

Stvaranje američkih svemirskih snaga odobrio je Kongres SAD 8. decembra.

Zatim je izneo nekoliko kontradiktornih tvrdnji, kao što je na primer da je Kina bila vodeća na tom polju, ali istovremeno su SAD nekako imale naprednu tehnologiju za ultra-hipersonična putovanja i bežični prenos energije iz svemira.

„Tehnologija je danas na inženjerskim “plećima”. Ali većina Amerikanaca i većina članova Kongresa nisu imali vremena da duboko pogledaju šta se ovde događa. Ali imao sam korist od 33 godine studiranja i prijateljstva sa ovim naučnicima. Ova tehnologija se danas može izgraditi tako da se bilo koje ljudsko biće može dovesti na bilo koju drugu tačku na planeti Zemlji za manje od sata.”

Kvast je ukazao na razvoj 5G kao primera onoga što se može dogoditi u svemiru ako Kinu ostavimo bez nadzora. Rekao je da je Kina ukrala tehnologiju od američkih kompanija, duplirala je i sada dominira na tržištu 5G na nepošten način. U najgorem scenariju, koji je opisao penzionisani general-potpukovnik, Kina će imati solarne i nuklearne generatore u orbiti koje mogu koristiti da naštete Americi. "U milisekundi bi ta dominacija elektromagnetnog spektra mogla paralizovati bilo koji deo elektroenergetske mreže i zamrznuti bilo koju vojnu silu", upozorio je. Sve što je ovaj put predstavio može se smatrati predviđanjem, jer to nije bilo nikakvog oblika dokaza.

Kako je prošao vazdušni dvoboj iznad Kamčatke, pogledajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA